Tax & Legal

Fuziunile și achizițiile realizate în perioade economice incerte pot genera randamente mai mari pentru investitori

Pe măsură ce societățile și acționarii lor încep să-și reconstruiască afacerile pentru perioada post-COVID-19, ne așteptăm să vedem o creștere a volumului tranzacțiilor din mai multe motive: unele pot fi doar de supraviețuire cu un partener alături, altele pot fi oportuniste sau strategice pentru o dezvoltare accelerată.

Pe măsură ce societățile și acționarii lor încep să-și reconstruiască afacerile pentru perioada post-COVID-19, ne așteptăm să vedem o creștere a volumului tranzacțiilor din mai multe motive: unele pot fi doar de supraviețuire cu un partener alături, altele pot fi oportuniste sau strategice pentru o dezvoltare accelerată.

Deși anul 2020 începuse cu un ”pipeline” solid de tranzacții, care promitea un an de excepție, perioada de “lockdown” din martie-aprilie a venit cu o încetinire a ritmului de negociere între părți și implicit întârzierea semnării unor tranzacții. Această evoluție este normală.Volumele și valorile tranzacțiilor scad inițial într-o recesiune economică determinată de un eveniment exogen, cum a fost izbucnirea pandemiei COVID-19, întrucât investitorii sunt mai precauți față de investițiile mari sau investiții în sectoare în afara domeniului lor de activitate sau în afara ariei lor geografice.

Piața de fuziuni și achiziții este însă obișnuită cu incertitudini și observăm că există tranzacții încheiate chiar și în această perioadă de criză, precum și tranzacții noi care capătă contur, chiar dacă discuțiile și procesul tranzacțional durează un pic mai mult, ceea ce înseamnă că investitorii au încredere în business-urile unde managementul a dovedit că poate depăși o situație de criză. De asemenea, s-a constatat de-a lungul timpului că investitorii care au făcut tranzacții în perioade de recesiune au înregistrat randamente crescute ale investițiilor lor.

Spre exemplu, potrivit unui studiu realizat de PwC, investitorii care au făcut achiziții în timpul recesiunii din 2001 au înregistrat randamente mai mari pentru acționari, de 7%, față de competitorii lor care au realizat tranzacții un an mai târziu. Și randamentele au fost chiar mai bune, de 10%, la societățile care au anunțat tranzacții în prima jumătate a acelei recesiuni. 

Strategii și oportunități

În etapa de reconfigurare a strategiilor pe termen lung, fuziunile și achizițiile pot însemna pentru societăți o recuperare mult mai rapidă după criza COVID-19. Vedem că interesul investitorilor este ridicat și există resurse financiare în piață pentru investiții. Într-un sondaj recent efectuat de PwC, “CFO Pulse COVID-19”, implicând peste 900 de directori financiari la nivel global, concluzia a fost că fuziunile și achizițiile vor face parte din strategiile lor de relansare a afacerilor. Astfel, un sfert dintre respondenți au spus că vor folosi M&A pentru a reconstrui sau a îmbunătăți veniturile și fluxurile de numerar ale societăților pe care le administrează.

Este deja evident că anumite sectoare vor fi schimbate irevocabil de criza COVID-19. Prin urmare, este posibil ca pentru jucătorii din turism, transporturi și horeca, puternic afectate de criză, să fie în mare parte o chestiune de supraviețuire. Dar pentru alte sectoare care nu au fost atât de afectate sau care au beneficiat de noi oportunități în această perioadă, deciziile vor fi determinate mai mult de strategia lor de creștere. 

Pandemia acționează ca un catalizator pentru schimbările care erau deja în curs. De exemplu, jucătorii din comerțul online, serviciile de curierat și sectorul IT&C vor deveni mai puternici. Migrația către cloud se va accelera și va crește cererea de servicii prin intermediul data centers, care se află deja la un nivel istoric. Societățile cu poziție financiară solidă pot profita de noi oportunități pentru a-și adapta modelele de afaceri la această nouă normalitate, inclusiv prin achiziționarea unor părți din lanțul lor de aprovizionare sau distribuție și/sau de concurenți aflați în dificultate.

De asemenea, fuziunile și achizițiile pot facilita transformarea digitală accelerată de această perioadă, dar și activitățile de inovare, cercetare și dezvoltare. Digitalizarea accelerează tendințele existente și poate genera mai multe tranzacții trans-sectoriale care implică tehnologie.

Ne așteptăm să vedem un volum crescut de tranzacții inițiate de fonduri de investiții și corporații cu bilanțuri puternice care dispun de resurse financiare.

Trimestrul al treilea a venit cu o revigorare a tranzacțiilor în România

Pentru piața românească, trimestrul al treilea a venit cu o revigorare a tranzacțiilor încheiate, inclusiv câteva tranzacții mari cum ar fi vânzarea activelor CEZ din România către fondul de investiții Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) sau preluarea a 54% din acțiunile operatorului de servicii de telefonie fixa Telekom România Communications de către Orange.

În anul 2019, piața fuziunilor şi achiziţiilor din România își reluase trendul ascendent comparativ cu anul anterior, înregistrând un avans de 4% și o valoare estimată de 5,2 miliarde de euro, potrivit studiului realizat de echipa integrată de tranzacţii a PwC România și D&B David și Baias. Vom vedea la începutul anului 2021 cum se va încheia anul în curs și care sunt perspectivele pentru anii viitori, dar ne așteptăm ca în 2020 atât volumul, cât și valoarea tranzacțiilor sa fie sub nivelul anului 2019.

Sfaturi de urmat pentru tranzacții de succes în perioade de criză: Perspectiva încheierii unei tranzacții într-o perioadă de criză poate fi descurajantă. Totuși, societățile care abordează proiecte de M&A ca parte a unui plan strategic pe termen lung vor fi într-o poziție mai bună să valorifice oportunitățile pe care acest nou context le oferă.

Câteva sfaturi de urmat pentru o tranzacție de succes:

  • Strategia de M&A și încrederea în leadership: luați în considerare achizițiile strategice sau posibilitatea găsirii unui partener, și de ce nu posibilitatea unui exit; luați în calcul diferite scenarii (de exemplu, pachet minoritar vs pachet majoritar; injecție de capital vs. cumpărare/ vânzare de acțiuni) și păstrați o comunicare directă cu părțile interesate; identificați sinergii și modalitatea cea mai bună de integrare post-achizitie.
  • Disponibilitatea capitalului: explorați unde și cum puteți restructura datoriile financiare și modul în care finanțați capitalul circulant.
  • Experiența clienților: acordați prioritate nevoilor clienților, analizați modalitățile prin care să păstrați și să extindeți baza de clienți. 
  • Operațiuni: revizuiți prețurile, repoziționați lanțurile de aprovizionare și distribuție pe termen lung și găsiți modalități de eficientizare si optimizare.
  • Forța de muncă: fiți alături de oamenii voștri cheie și găsiți modalități prin care munca lor să nu fie afectată; evaluați cu atenție forța de muncă în societățile pe care vreți să le achiziționați și fiți atenți cum integrați cele 2 echipe post-achizitie sau cum ajutați în perioada de tranziție după vânzare.

Share
Share
Share