Dinamica evenimentelor din ultima perioada și situațiile extreme impuse de pandemia COVID-19 au impulsionat și au crescut viteza de reacție a autorităților. Zilele acestea, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a propus un set de măsuri care se referă, în principal, la prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor, suspendarea inspecțiilor fiscale de mediu și a executărilor silite.
Măsura cea mai importantă vizează amânarea termenului de depunere a declarațiilor, de la 25 martie 2020 la 25 aprilie 2020 pentru companiile care nu-și depun încă declarațiile online. Atenție, însă, amânarea termenului de depunere a declarațiilor nu amâna și termenul de plată. Chiar dacă o păsuire este binevenită în contextul economic actual dificil, pentru mulți dintre operatorii economici ar fi fost, poate, mai benefică o decalare a termenului de plată către AFM. Contribuabilii care acum sunt înrolați în sistem digital de către AFM au posibilitatea ca întreaga relaționare cu această instituție să se desfășoare doar electronic.
Beneficiarii unei astfel de măsuri ar fi fost operatorii economici care introduc pe piața națională, din afara României, uleiuri industriale, substanțe periculoase pentru mediu și cei care generează emisii poluante în atmosferă, provenite de surse staționare de emisie. Astfel de contribuții și taxe sunt datorate lunar de către operatorii economici către bugetul Fondului pentru mediu. Prin amânarea plăților aferente lunii februarie (cu termen 25 martie 2020), operatorii economici ar fi putut obține o optimizare a lichidităților.
Suspendarea inspecțiilor
O altă măsură gândită de AFM este cea legată de suspendarea inspecțiilor fiscale la operatorii economici la care un astfel de demers nu poate continua prin mijloace electronice de comunicare de la distanță.
Totuși, este bine de știut că inspecțiile de mediu inițiate de AFM vor continua în cazul operatorilor economici la care este posibilă comunicarea de la distanță, prin intermediul e-mailului sau al platformelor online de lucru. De asemenea, în cazurile în care AFM a identificat indicii care ar putea conduce către o posibilă evaziune fiscală, controlul deja inițiat nu va fi oprit, ci va continua și în perioada următoare.
Există o altă măsură prin care autoritățile de mediu vin în sprijinul operatorilor economici constă în suspendarea sau neînceperea executării silite a creanțelor bugetare. Astfel, AFM nu va mai emite somații, popriri asupra disponibilităților bănești și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor, excepție făcând sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.
Aceste măsuri vor fi aplicate pe perioada declarării stării de urgență, și se vor putea prelungi, în funcție de evoluția situației. Astfel putem vedea că si autoritățile de mediu vin în întâmpinarea societăților comerciale cu măsuri care să le permită, în perioada imediat următoare să-și optimizeze fluxul comercial și să asigure continuitatea activităților desfășurate.