Digital

Securitatea cibernetică este esențială pentru a beneficia de avantajele tehnologiei 5G

Comisia Europeană are în vedere introducerea unui nou instrument în materie de concurență care să permită remedierea problemelor structurale existente în piață Următorul salt în evoluția comunicațiilor mobile și wireless este reprezentat de tehnologia 5G, o tehnologie care oferă viteză, capacitate și capabilități fără precedent. În lumea 5G rețelele vor deservi trilioane de dispozitive conectate și fiecare persoană la randul ei, va folosi în activitățile zilnice zeci sau sute de dispozitive interconectate. Deși 5G include și echipamente hardware noi, este în primul rând o rețea virtuală, transformând în sfârșit convergența rețelelor și comunicațiilor wireless în realitate. Dincolo însă de oportunități, folosirea acestei tehnologii vine cu noi amenințări, riscuri și vulnerabilități, pentru că are în mod semnificativ mai multe puncte finale ale rețelei care pot fi expuse atacatorilor cibernetici, iar virtualizarea 5G înseamnă că întreaga conexiune se bazează pe software, care poate fi în mod inerent atacat.

Următorul salt în evoluția  comunicațiilor mobile și wireless este reprezentat de tehnologia 5G, o tehnologie care oferă viteză, capacitate și capabilități fără precedent. În lumea 5G  rețelele vor deservi trilioane de dispozitive conectate și fiecare persoană la rândul ei va folosi în activitățile zilnice zeci sau sute de dispozitive interconectate. Deși 5G include și echipamente hardware noi, este în primul rând o rețea virtuală, transformând în sfârșit convergența rețelelor și comunicațiilor wireless în realitate. Dincolo însă de oportunități, folosirea acestei tehnologii vine cu noi amenințări, riscuri și vulnerabilități, pentru că are în mod semnificativ mai multe puncte finale ale rețelei care pot fi expuse atacatorilor cibernetici, iar virtualizarea 5G înseamnă că întreaga conexiune se bazează pe software, care poate fi în mod inerent atacat. 

Citește și:

De asemenea, integritatea, confidențialitatea și disponibilitatea telecomunicațiilor vor constitui probleme importante de securitate națională, deoarece rețelele 5G vor susține multiple aplicații IT&C implementate inclusiv la nivelul infrastructurilor critice. În acest sens asigurarea securității protecției infrastructurilor de comunicații prin rețelele 5G este inclusă și în Strategia Națională de Apărare a României, deoarece, în lipsa unor măsuri de securizare cibernetică, posibile breșe pot genera probleme importante de securitate națională. Astfel, revizuirea modului în care este abordată securitatea cibernetică pentru a păstra în siguranță rețele 5G va fi esențială pentru a deschide calea către toate beneficiile potențiale pentru consumatori, companii și societate, precum și pentru siguranța utilizatorilor finali.

Totuși, această necesitate nu ar trebui să distragă organizațiile, guvernele, orașele și industriile care planifică revoluția 5G de oportunitățile semnificative pe care aceasta le oferă. De fapt, prin înțelegerea și combaterea riscurilor specifice 5G, companiile pot construi o reziliență mai mare și pot folosi 5G ca o sursă de venituri și profit atât pentru ele, cât și pentru societate. Acest lucru a devenit cu atât mai important azi, în contextul  în care pandemia cu noul coronavirusul a schimbat modul în care oamenii lucrează și interacționează. 

De exemplu, cu personalul care lucrează de acasă, sistemele de infrastructură IT ale companiilor sunt solicitate la maxim, creând o vulnerabilitate accentuată la atacurile de securitate cibernetică. De asemenea,  în utilizarea telemedicinei, pe măsură ce pacienții se conectează cu medicii prin intermediul tabletelor, laptopurilor sau telefoanele mobile, informațiile sensibile vor trebui să rămână în siguranță. Un prim pas esențial către protejarea oricărei rețele împotriva amenințărilor cibernetice – inclusiv 5G – este de a înțelege unde pot apărea vulnerabilități. Aceste vulnerabilități se găsesc în primul rând în punctele de interconexiune, unde există riscul trecerii de la un element al rețelei la altul.

Este important însă de menționat că multe dintre vulnerabilitățile de securitate care se găsesc de obicei la 5G nu sunt de fapt specifice tehnologiei în sine. Dacă dispozitivele, algoritmii de criptare sau motoarele AI conectate la rețele 5G sunt penetrate sau compromise, este o problemă pentru operatorii și utilizatorii 5G. Securitatea eficientă într-o lume 5G necesită ca fiecare participant din lanțul valoric să-și joace rolul. Acesta este motivul pentru care propunem o abordare de încredere zero susținută de „rezistența prin proiectare” – punând securitatea cibernetică în centrul fiecărei implementări 5G. 

Pentru a face acest lucru, liderii companiilor vor trebui să se axeze pe trei piloni fundamentali ai securității: încrederea, pentru a conduce adoptarea măsurilor de securitate cibernetică; reziliență, pentru a preveni, ieși și reveni din atacuri disruptive; și activare, pentru a depăși rapid amenințările noi și existente. Acești piloni stau la baza unei strategii cibernetice solide și se vor asigura că organizațiile pot implementa 5G rapid și în siguranță, permițând persoanelor fizice, întreprinderilor și societății în ansamblu să se bucure de potențialul acestui nou instrument cu încredere și în siguranță.

5G, AI și smart cities

Pe măsură ce operatorii de telecomunicații se angajează în implementările 5G, trebuie să facă față unei complexități de rețea fără precedent, dar și necesității dezvoltării de soluții având la bază Internet of Things (IoT) și alte sisteme inteligente. AI și 5G vor oferi utilizatorilor finali o personalizare mai mare a soluțiilor folosite atât acasă, cât și la muncă, deoarece datele transmise prin 5G încurajează produsele și serviciile tot mai automatizate și personalizate. Un alt aspect important va fi cel al experiențelor digitale mai umane, întrucât AI îmbunătățește capacitățile umane și creează relații mai strânse între oameni și sisteme. Împreună, impactul acestor elemente vor duce la o creștere a productivității, a calității muncii dar și la mai mult timp liber. 

În condițiile în care populațiile urbane continuă să crească rapid, punând eforturi crescânde pe infrastructura tradițională, provocarea cea mai mare va fi transformarea orașelor existente din întreaga lume în orașe inteligente. În acest sens, digitalizarea poate îmbunătăți o gamă vastă de sisteme urbane pentru a răspunde mai eficient nevoilor cetățenilor mai ales în domenii precum transportul și gestionarea facilităților în clădiri, dar și în sisteme precum cele de energie, apă, siguranță publică, gestionarea deșeurilor și controlul poluării. Există, de asemenea, potențialul de a ajuta la gestionarea urgențelor de sănătate publică, cum ar fi pandemia coronavirusului, permițând modelarea, detectarea și predicția și oferind guvernelor date în timp real pentru a informa procesul decizional. Tehnologia 5G va ajuta la realizarea întregului potențial al conceptului de oraș inteligent, prin furnizarea unei platforme de mare viteză, care să sprijine aceste servicii. Păstrarea în siguranță a sistemelor inteligente ale orașelor va fi în mod evident vitală, atât în ​​ceea ce privește infrastructura de operare, cât și confidențialitatea datelor personale ale cetățenilor. Acest lucru poate fi obținut prin asigurarea că toate sistemele smart city și conectivitatea sunt proiectate folosind o abordare de încredere zero.

AI are un rol important în securitatea cibernetică a lumii 5G. Acest lucru se datorează faptului că AI și ML (Machine Learning) oferă organizațiilor instrumente noi și puternice pentru a-și proteja sistemele împotriva criminalilor cibernetici care lansează atacuri din ce în ce mai complexe și sofisticate. În acest context, securitatea cibernetică în ecosistemul 5G nu este negociabilă.

Share
Share
Share