Inside the mind of the CEO

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Parcurgem o perioadă grea pentru business, însă avem o poziție strategică mult mai bună decât în crizele precedente

De peste un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În acest an, raportul va fi lansat public pe 29 martie.

De peste un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În acest an, raportul va fi lansat public pe 29 martie.

Pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a viziunii unor lideri de afaceri din România, am realizat în cadrul raportului o serie de interviuri pentru rubrica ”Inside the mind of the CEO” cu: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, Julien Munch, CEO Carrefour, Raffel Volker, CEO E.ON România, Sergiu Manea, CEO BCR, Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale și Călin Costinaș, Deputy CEO Profi Rom Food. 

Ce măsuri ați luat sau vă pregătiți să luați pentru a face față provocărilor/riscurilor care amenință economia globală și locală? 

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Contextul global este unul foarte volatil, cu mulți factori disruptivi, care (re)modelează mediul economic local și internațional. Avem aceste policrize, care se amplifică una pe cealaltă: întâi pandemia, apoi conflictul din Ucraina, criza energetică, inflația, problemele din lanțurile logistice, criza climatică și necesitatea transformării energetice, care vine cu un cost imens și cu un sentiment de urgență.

Pe parcursul anilor, fiecare criză a adus un reframing (sea change) asupra modului în care societatea este organizată, dar a pregătit și un teren fertil pentru oportunități. Concret, ne-am pregătit extrem de pragmatic, astfel încât să fim aproape de clienții și de colegii noștri. Ca să folosesc o metaforă – suntem mai aproape de câmpul de bătălie, suntem mai aproape de clienți și de colegi și acționăm mult mai rapid, astfel încât să îi susținem cu soluții care să le rezolve probleme care inevitabil apar în orice criză.

Linia noastră de activitate este intermedierea financiară, iar provocările noastre sunt de fapt totalul provocărilor clienților noștri, provocările economiei românești, așa că ne concentrăm asupra modului în care ne putem ajuta clienții, cum putem contribui la creșterea economică durabilă în România, ca strategie principală. Noi suntem pregătiți să le răspundem rapid și cu soluții bune. Suntem complet mobilizați și încercăm să ne scurtăm la maxim timpii de răspuns și lanțurile decizionale.

Ce vă motivează să vă păstrați optimismul pentru viitorul companiei voastre și pentru evoluția economiei locale în următorii ani?

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Banca Transilvania are ADN românesc și acesta este unul dintre principalele noastre puncte forte. Am crescut odată cu clienții și cu economia, am luat parte la toate transformările pe care mediul economic le-a întâlnit în ultimele trei decenii și am reușit cu agilitate să ținem pasul cu piața. Am construit cea mai mare bancă din Sud-Estul Europei, iar toate acestea sunt rezultatul unei culturi organizaționale bazate pe creștere și dezvoltare. Aceasta este fundația noastră și totodată motivul pentru care credem în România și ne păstrăm optimismul.

Este clar că parcurgem o perioadă grea pentru business – în care unul dintre ingrediente este costul crescut al finanțării. Însă avem o poziție strategică mult mai bună decât în crizele precedente. Suntem o bancă solidă și foarte bine capitalizată, cu un portfolio diversificat și o favorabilitate crescută – suntem the bank of choice când este vorba de primul cont bancar sau prima finanțare. Desigur, ne ajută și ne încurajează și rata creditelor neperformante mică și gradul de acoperire cu provizioane peste media europeană. Toate acestea sunt semne că suntem pregătiți să finanțăm țara, economia și oamenii, chiar dacă se anunță vremuri la fel de complicate și volatile. 

Share
Share
Share