De peste un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În acest an, raportul va fi lansat public pe 29 martie.
Pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a viziunii unor lideri de afaceri din România, am realizat în cadrul raportului o serie de interviuri pentru rubrica ”Inside the mind of the CEO” cu: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, Julien Munch, CEO Carrefour, Raffel Volker, CEO E.ON România, Sergiu Manea, CEO BCR, Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale și Călin Costinaș, Deputy CEO Profi Rom Food.
Ce măsuri ați luat sau vă pregătiți să luați pentru face față provocărilor/riscurilor care amenință economia globală și locală?
François Bloch, CEO, BRD: Cred că ar trebui să ne străduim să anticipăm evoluțiile mai mult decât am făcut-o până acum, să investim mai multe resurse în cercetare și modelare, nu doar din perspectivă economică, ci și sociologică, educațională și demografică. Societatea se schimbă într-un ritm alert, nu neapărat într-un mod congruent și sincronizat față de paradigmele economiei, iar businessul unei bănci este prin definiție obligat să se adapteze, făcând în fiecare zi management de risc. Dar dacă privim această realitate doar prin prisma riscului, în cele din urmă viziunea noastră despre viitor s-ar îngusta destul de mult și foarte probabil am ajunge să ne auto-limităm.
Cred că am învățat și învățăm în continuare suficient de mult încât să găsim și să folosim soluții laterale capabile să mențină legătura cu societatea și să livreze soluții utile pentru noi. În ceea ce ne privește, sprijinim funcționarea unor ecosisteme diverse, de la cultură până la tehnologie, care adresează diferite nevoi într-un mod extrem de eficient atât pentru societate, cât și pentru business.
Facem eforturi pentru a răspunde provocărilor pe care le percepem ca importante: digitalizarea economiei, tranziția verde, raritatea resurselor umane de care avem nevoie, diversitatea și incluziunea și, tot mai mult, dorim să anticipăm, să vedem de unde ar putea apărea atât oportunități, cât și amenințări. Facem acest lucru testând scenarii pe care le scriem singuri și consultând apoi cât mai mulți parteneri pentru a le verifica verosimilitatea. Este un proces continuu, care face parte din modul în care ne raportăm atât la mediul de business, cât și la societate.
Suntem, de asemenea, foarte atenți la angajații noștri, care sunt o parte foarte importantă a acestui proces. Am intensificat și dezvoltat formarea continuă pe care o oferim intern, cu un dublu obiectiv: primul este acela de a dezvolta cunoștințele profesionale în așa fel încât oamenii noștri să-și poată susține clienții care se confruntă cu aceleași provocări și riscuri noi, iar cel de-al doilea este să influențăm comportamentele individuale, chiar și pe cele din afara biroului, pentru ca oamenii să poată lua decizii informate și să arate exemplaritate.
Ce vă motivează să vă păstrați optimismul pentru viitorul companiei voastre și pentru evoluția economiei locale în următorii ani?
François Bloch, CEO, BRD: Motivele pentru optimism sunt solide și voi enumera doar câteva dintre ele. România s-a schimbat mult în ultimii ani și s-a schimbat în bine. S-a maturizat pentru că a știut să învețe din experiențele care au marcat-o negativ și a reușit să obțină, în cele din urmă, un nivel de reziliență care îi permite să navigheze în relativă siguranță în lumea contemporană. Companiile din România știu deja ce înseamnă succesiunile de cicluri economice, formate din creșteri, încetiniri și chiar crize de proporții regionale, continentale, mondiale, și sunt pregătite să le abordeze. Apoi, România este o țară care se dezvoltă, membră a comunității euro-atlantice, o destinație sigură pentru investiții. În acest context, noi, BRD suntem pregătiți să oferim tot know-how-ul pe care îl avem pentru a-i însoți pe antreprenori, investitori, companii și, în general, pe toți românii pe acest drum al creșterii și recuperării decalajelor față de economiile dezvoltate.