De peste un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În acest an, raportul va fi lansat public pe 29 martie.
Pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a viziunii unor lideri de afaceri din România, am realizat în cadrul raportului o serie de interviuri pentru rubrica ”Inside the mind of the CEO” cu: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, Julien Munch, CEO Carrefour, Raffel Volker, CEO E.ON România, Sergiu Manea, CEO BCR, Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale și Călin Costinaș, Deputy CEO Profi Rom Food.
Ce măsuri ați luat sau vă pregătiți să luați pentru face față provocărilor/riscurilor care amenință economia globală și locală?
Sergiu Manea, CEO BCR: Prioritatea BCR rămâne democratizarea accesului la educație financiară și de business, cu o abordare integrată, pe toate canalele. De la diagnosticul situației financiare în unitățile BCR, la consiliere personalizată pentru tot ciclul de viață și pe tot fluxul de business, la scalarea platformelor Școala de Bani și BCR Școala de Business și la campanii de informare și de susținere a educației financiare, prin mesaje livrate simplu, pe înțelesul tuturor. În 2023, rămânem un coach financiar pentru România și continuăm să oferim perspectiva pe termen lung a planificării și prevenției financiare, așa cum am făcut constant în ultimii 10 ani.
În același timp, încurajăm investițiile care asigură tranziția către economia verde și digitală. Integritatea mediului și viabilitatea economică sunt pilonii dezvoltării durabile în România, iar BCR se bucură de recunoașterea de a fi partener principal pentru finanțările verzi, cu un portofoliu diversificat de produse, de la corporate la retail, social banking și leasing.
Decarbonizarea economiei, ca și digitalizarea, țin de cooperarea multi-nivel. Iar această tranziție înseamnă un efort susținut din partea tuturor actorilor implicați, cu o comunicare activă pe impactul noilor tehnologii – relevanță pe lanțul valoric, scalare de business, costuri operaționale mai mici, dezvoltare strategică, îmbunătățirea fluxului de lucru și a calității vieții.
Exemplu nostru în acest sens ține de călătoria digitală BCR. Investițiile pentru dezvoltarea unei arhitecturi de business axată pe digitalizare au început acum mai bine de 7 ani, iar acestea și-au arătat randamentul în 2020, în momentul în care am putut să asigurăm un flux normal de business, consolidând încrederea clienților noștri. În toate discuțiile cu antreprenorii ne folosim de experiența noastră pentru a arată că, indiferent de sectorul de activitate, implementarea tehnologiilor noi atunci când ajung să fie normă nu mai reprezintă o investiție de business, ci o modalitate de supraviețuire. De altfel, intrăm într-o etapă nouă de accelerare a inovației în banking și o să continuăm să accelerăm investițiile în infrastructură digitală. Fie că ne referim la retail sau corporate, vorbim despre dezvoltarea unui portofoliu de produse și servicii adaptate nevoilor în schimbare ale oamenilor și societății, care înseamnă și simplificarea continuă a proceselor prin utilizarea noilor tehnologii AI, big data și cloud.
Provocări au existat și vor exista mereu, însă ce ne testează abilitățile este cum, când și ce soluții oferim. Iar astăzi ne aflăm în mijlocul unei revoluții tehnologice și economice, de pe urma căreia România poate capitaliza. Avem o oportunitate imensă de modernizare, care ne asigură avansul economic și social din următorii ani, și e important să vorbim despre investiții. Investiții care asigură relevanța afacerii și care încurajează sectoarele cu avantaj competitiv în noul ciclu economic. Investiții în capitalul uman, care, din punctul nostru de vedere, sunt cele care vor face diferența pentru viitorul României.
Lanțurile industriale se transformă, job-urile se schimbă, însă investițiile și anticiparea sunt cele care asigură continuitate de business, generare de capital și de referințe pozitive. Iar cea mai bună pregătire pe care o putem face este să ne antrenăm capacitatea de a detecta oportunitățile și de a verifica relevanța inițiativelor și produselor pe care le dezvoltăm. Societatea actuală ne demonstrează că sistemele predictive și planurile fără de cusur sunt cele mai fragile, pe când abaterile și dificultățile pe care le întâmpinăm pe parcurs sunt cele care ne ajută să aducem îmbunătățiri permanente, să facem descoperiri și să fim agili.
Ce vă motivează să vă păstrați optimismul pentru viitorul companiei voastre și pentru evoluția economiei locale în următorii ani?
Sergiu Manea, CEO BCR: Economia e cea care ne arată cel mai bine că totul este temporar și ciclic, chiar și atunci când ne aflăm în fața unor contexte dificile. Însă, indiferent de evoluție, diferența o face viziunea strategică și capacitatea de adaptare. De aceea, avem nevoie să ne uităm pe termen lung la ce înseamnă trecerea spre economia verde și digitală, dar și coeziunea socială și teritorială, prin susținerea mediului antreprenorial și a impactului real în comunitate.
2023 este un moment esențial pentru România, prin prisma surselor de finanțare deschise. Peste 95 de miliarde de euro sunt disponibile pentru transformarea societății românești – 46.44 mld. euro prin programele naționale și regionale, 45.79 mld. euro prin Politica de Coeziune 2021-2027 și 4.27 mld. Euro prin PNRR. Resurse există, avem nevoie doar să aplicăm și să implementăm investiții strategice care să ajute România să-și îndeplinească potențialul superior.
La nivel personal, motivația vine de la oameni și de la puterea transformatoare pe care o avem. Cred că aspirațiile noastre sunt cele care modelează societatea și împreună putem să construim un viitor echitabil, care să ne pregătească pentru economia longevității. Un viitor în care ne vom bucura de solidaritate intergenerațională, unde generațiile tinere vor fi bine pregătite, se vor simți apreciate și vor construi în România, iar seniorii se vor bucura de securitate socială.