Features

În fața schimbării permanente și a incertitudinilor, lumea are nevoie de modele noi de leadership

Dacă acțiunile tale inspiră pe alții să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, ești un lider, spune Simon Sinek în cartea “Liderii mănâncă ultimii”. Despre lideri și leadership s-a scris, se scrie și se va scrie și, cu toate că există multe opinii în ceea ce privește rolul acestora în societate, un lucru este cert: nevoia de a avea lideri este constantă nu doar în viața profesională cât și, poate de cele mai multe ori, în cea personală.

Dacă acțiunile tale inspiră pe alții să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, ești un lider, spune Simon Sinek în cartea “Liderii mănâncă ultimii”.

Despre lideri și leadership s-a scris, se scrie și se va scrie și, cu toate că există multe opinii în ceea ce privește rolul acestora în societate, un lucru este cert: nevoia de a avea lideri este constantă nu doar în viața profesională cât și, poate de cele mai multe ori, în cea personală.

Companiile, guvernele au nevoie de lideri care pot crea un impact pozitiv și de durată în întreaga societate prin deciziile pe care le iau și acțiunile pe care le întreprind, mai ales în contextul problemelor tot mai complexe și schimbărilor rapide cu care societatea se confruntă.  

Disparitățile de bogăție nu au fost niciodată mai mari, divizând comunități și având impact asupra gradului de dezvoltare a statelor. Pe de altă parte, viteza și amploarea dezvoltării tehnologice au provocat consecințe neprevăzute care s-au manifestat prin tulburări civile, dezechilibrul demografic din întreaga lume pune o presiune suplimentară asupra societății, iar erodarea încrederii fracturează lumea și contribuie la creșterea naționalismului.

Aceste tendințe se manifestă rapid și influențează orice decizie. În acest context, profilul unui lider de succes trebuie adaptat noilor realități, în caz contrar, existând riscul ca liderii să creeze daune, nu doar pentru organizația sau instituția pe care o conduc, ci și pentru societate în general.

PwC a definit șase paradoxuri ale leadershipului, pe care liderii trebuie să le gestioneze și să le echilibreze pentru a avea performanțe atât la nivel organizațional, cât și la nivel societal.

Localist cu mentalitate globală 

Paradoxul constă în necesitatea de a fi în același timp ancorat pe piața locală și conectat la nivel mondial. Cu alte cuvinte, liderul trebuie să își recunoască prejudecățile care rezultă din perspectiva prin care privește lumea și să învețe cum să opereze eficient în orice teritoriu , fără a compromite succesul unei alte piețe în care dorește să activeze. În plus, trebuie fie capabil să valorifice puterea organizației în sensul cel mai larg al cuvântului pentru a face progrese semnificative chiar și în piețe pe care nu le cunoaște foarte bine. Acest lucru necesită atât conectivitate globală, cât și locală, precum și capacitatea de a negocia.

Politician de înaltă integritate

Competența politică devine din ce în ce mai importantă, așteptările fiind ca liderii să obțină sprijin, să negocieze, să formeze coaliții, să anticipeze contraacțiuni și să depășească rezistența. 

Paradoxul este că, într-un mediu profund politic, oamenii își pot pierde uneori integritatea.

Pentru ca toți oamenii să rămână implicați în obținerea unui rezultat optim pentru organizație în perioadele de schimbare, integritatea liderului este foarte importantă – oamenii nu vor urma pe cineva în care nu au încredere. Iar încrederea se câștigă atunci când cuvintele și faptele noastre sunt în concordanță cu intențiile noastre.

Eroul umil

Din ce în ce mai mulți lideri simt că trebuie să se comporte ca niște eroi – emanând încredere în aceste vremuri care induc anxietate. Dar a inspira încredere nu este același lucru cu a presupune adevărul sau cu lipsa inițiativei de a schimba cursul atunci când apar provocări insurmontabile. Leadershipul, în acest context, necesită capacitatea de a accepta sfaturi din mai multe părți, de a cere ajutor atunci când este nevoie și de a lua decizii pe baza mai multor surse de informații. Liderii trebuie să învețe să recunoască atunci când greșesc, pentru a le permite și celorlalți să greșească și pentru a încuraja încrederea și inițiativa. 

Executor strategic

Oamenii au o înclinație spre strategie sau spre execuție. Cea mai puternică abordare este aceea de a folosi provocările de astăzi pentru a pregăti organizațiile pentru viitor, iar pentru a face acest lucru este nevoie ca un lider să articuleze o strategie, să înțeleagă cum trebuie să evolueze și să o execute având în vedere atât nevoia imediată, cât și viitorul în schimbare. Executarea fără o strategie creează o probabilitate mai mare de apariție a unei crize în viitor și necesitatea de a aborda problemele urgente cu și mai multă atenție.

Umanistul pasionat de tehnologie

În mod tradițional, cei cu competențe tehnice nu au dobândit și abilitățile necesare pentru a înțelege nevoile oamenilor sau pentru a-i conduce. Prin urmare, multe persoane care conduc progresul tehnologic nu sunt înzestrate pentru a lua în considerare implicațiile umane ale muncii lor, acest lucru fiind valabil și în sens invers, deoarece aceia care sunt responsabili de  conducere nu au înțeles întotdeauna impactul pe care tehnologia îl va avea asupra afacerii și forței de muncă, ratând astfel oportunități strategice esențiale de viitor. Rolul liderului este de a conduce și de a susține succesul afacerii și, în acest fel, de a oferi un viitor mai bun echipei sale. În contextul actual, acest lucru înseamnă că trebuie să se găsească un echilibru între a fi priceput din punct de vedere tehnic și a demonstra calități interumane. 

Inovator cu tradiție

Inovarea este un element ce nu se poate negocia. În prezent, liderii au misiunea de a construi o cultură care va conduce organizația spre noi domenii, tehnologii și metode, produse și servicii. Paradoxul este că liderii pot avea tentația de a continua lucrurile pe care le fac foarte bine și să rateze oportunități care îi vor ajuta să rămână relevanți. Este nevoie de capacitatea de a respecta trecutul și de a decide ce trebuie adus în viitor, având în același timp curajul de a încerca lucruri noi și de a depăși limite. 

Lumea are nevoie de oameni care să conducă într-un mediu din ce în ce mai complex și exigent la toate nivelurile, în organizații, guverne și în societate. Provocarea cu care se confruntă liderii în toate aspectele societății este să recunoască faptul că există paradoxuri, să învețe să se simtă confortabil cu această realitate și să se adapteze la noutățile pe care le aduce o lume divizată de numeroase provocări economico-sociale și totuși din ce în ce mai conectată de tehnologie.

Să fim cu toții liderii pe care dorim să-i avem! *Simon Sinek, “Liderii mănâncă ultimii”.

Share
Share
Share