Una dintre principalele îngrijorări exprimate de liderii companiilor din România, în sondajul PwC CEO Survey 2019, este incertitudinea politicilor publice. Comparativ cu anii anteriori, în 2019, preocuparea pentru instabilitatea legislativă şi decizională s-a acutizat pe fondul unor schimbări neaşteptate, mult mai frecvente, lipsite de dialog şi studii de impact. Ca de obicei fiscalitatea a constituit un domeniu predilect al modificărilor, accentuând starea de nesiguranţă pentru mediul de afaceri, cu atât mai mult cu cât au venit în contextul adoptării unei politici bugetare orientate spre consum, prin majorarea cheltuielilor curente şi restrângerea celor pentru investiţii. În timp ce cheltuielile bugetare au crescut, veniturile, mai ales din cele fiscale s-au diminuat ceea ce a amplificat percepţia că reglajele bugetare urmează să se facă prin politica fiscală.
Serviciile publice stau încă la poarta lumii digitale: De la colectarea taxelor până la productivitatea muncii, digitalizarea ar avea efecte pozitive
Dezvoltarea economiei româneşti din ultimele decenii se datorează într-o mare măsură evoluţiei pozitive din industrie, a cărei contribuţie la Produsul Intern Brut, exporturi sau rata de angajare a crescut de la an la an. Sectoarele cu impact masiv, automotive, IT&C sau energie, sunt cele care au adus totodată mai multă valoare adăugată în economie prin deschiderea către inovare, cercetare şi dezvoltare. Însă, odată cu transformarea pe care o traversează întreaga economie globală ca urmare a noilor tehnologii, aceste sectoare sunt, la rândul lor, expuse unor riscuri şi oportunităţi.