ESG

Impactul politicilor ESG: Cum sunt influențate deciziile de investiții de oportunitățile și riscurile generate de politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă

Politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG) vor remodela economia globală în următorii ani și vor influența succesul investițional al fondurilor de investiții. Prin urmare, este crucial ca acestea să încorporeze investiții responsabile și criterii ESG în strategia lor generală de afaceri.

Politicile de mediu, sociale și de guvernanță corporativă (ESG) vor remodela economia globală în următorii ani și vor influența succesul investițional al fondurilor de investiții. Prin urmare, este crucial ca acestea să încorporeze investiții responsabile și criterii ESG în strategia lor generală de afaceri.

În ultimii șapte ani, importanța politicilor ESG în deciziile fondurilor de investiții a luat avânt. Aproape trei sferturi (72%) dintre respondenții la un sondaj global realizat de PwC arată că întotdeauna, în etapa de pre achiziție, analizează companiile țintă din punct de vedere al riscurilor și oportunităților ESG. De asemenea, 56% au refuzat încheierea de parteneriate sau investiții, din motive legate de ESG, potrivit sondajului “The Global Private Equity Responsible Investment” care a analizat investițiile responsabile a 209 fonduri/companii de investiții din 35 de țări.

Criza din ultimele 18 luni a fost un semnal puternic de alarmă pentru întreaga lume: pentru a preveni alte pandemii și pentru a reduce riscurile cauzate de schimbările climatice, firmele sunt nevoite să construiască o societate echitabilă și sustenabilă, dar care să genereze și creștere. Iar miza este mare. Doar la nivelul anului 2018, investițiile durabile, categorie care include și investițiile de tip ESG, ajunseseră la peste 30 trilioane de dolari pe primele cinci piețe de capital la nivel global.

Politicile ESG influențează gândirea strategică a întregii companii

Raportul PwC arată că politicile ESG au trecut astfel de la etapa incipientă în care reprezentau un produs specializat destinat unui grup restrâns de investitori, la etapa actuală în care aceste acțiuni s-au transformat într-un cadru general care influențează gândirea strategică a întregii companii. 56% dintre respondenți au declarat că ESG se află pe agenda consiliilor de administrație cel puțin o dată pe an, în creștere de la 35% în 2019, iar 15% au spus că a fost discutat la toate ședințele consiliului.

Studiul PwC mai arată că fondurile de investiții care plasează ESG în centrul strategiei lor de afaceri vor fi deschizătoare de drumuri în noua economie durabilă. Astfel, 65% dintre respondenții sondajului au dezvoltat o investiție responsabilă sau o politică ESG și au dezvoltat instrumentele pentru implementarea acesteia.

ESG are astfel o influență crescândă asupra strategiei de afaceri pe tot parcursul ciclului de viață a tranzacțiilor și în cadrul portofoliilor. Fondurile de investiții folosesc criteriile ESG nu doar pentru a evalua riscurile și pentru a identifica oportunități de creare a valorii, ci și pentru a-și gestiona portofoliul și, în cele din urmă, pentru a avea un exit de succes.

Motoarele succesului durabil

În 2019, majoritatea fondurilor de investiții s-au declarat îngrijorate de riscurile climatice din portofoliul lor, dar nu au abordat serios problema. Anul acesta însă mai mult de jumătate dintre firmele respondente la sondaj iau deja măsuri și 36% declară că iau în considerare riscul climatic atunci când iau decizii de investiții.

În ultimii cinci ani, s-a văzut o determinare în rândul companiilor spre diversitate și incluziune la locul de muncă, în special în ceea ce privește egalitatea de gen. Astfel, mai bine de trei sferturi (77%) dintre respondenții la sondaj spun că diversitatea este o valoare esențială și integrantă în cultura lor, care generează beneficii pentru afaceri – în special în domeniul inovației.

Prevenirea mitei și a corupției a fost de mult timp o preocupare de guvernanță de top pentru afaceri. Majoritatea respondenților (95%) se arată preocupați de etica afacerilor, valorile și cultura corporativă, prevenirea mitei și a corupției și a securizării cibernetice a datelor. Aproape 90% sunt îngrijorate de respectarea regulamentului ESG, iar peste jumătate arată că echipa lor de investiții a primit un training specializat.

Share
Share
Share