Features Inside the mind of the CEO

Sergiu Oprescu: Cu toată incertitudinea, estimăm că economia are capacitatea să crească și anul acesta

De un deceniu, PwC Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În 2022, aproape 150 de executivi au răspuns chestionarului nostru. Sinteza opiniilor lor se va regăsi în raportul PwC România CEO Survey, care va fi lansat public pe 11 mai. O serie de interviuri a fost adăugată raportului din acest an pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a opiniilor executivilor din România.

Inside the mind of the CEO

Sergiu Oprescu
Președinte Executiv al Alpha Bank România și Director General al Rețelei Internaționale Alpha Bank

De un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În 2022, aproape 150 de executivi au răspuns chestionarului nostru. Sinteza opiniilor lor se va regăsi în raportul PwC România CEO Survey, care va fi lansat public pe 11 mai. O serie de interviuri a fost adăugată raportului din acest an pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a opiniilor executivilor din România.

Sergiu Oprescu, Președinte Executiv al Alpha Bank România și Director General al Rețelei Internaționale Alpha Bank, a vorbit în interviul acordat în cadrul raportului CEO Survey despre creșterea economiei în acest an și despre sistemul bancar:

  • Cu toată incertitudinea ce planează asupra impactului pe care războiul îl va avea asupra creșterii economice, estimăm că economia are capacitatea să crească și anul acesta.
  • Motoarele de creștere ar fi: implementarea PNRR cu accesarea fondurilor europene alocate, ridicarea restricțiilor impuse de pandemie în ultimii doi ani și creditarea economiei.
  • Vedem oportunități în zona creditării companiilor prin programele de garanții guvernamentale deja consacrate și a celor nou lansate în acest an, a creditării achizițiilor de locuință și în continuarea procesului de transformare digitală.
  • Provocările sunt legate de creșterea prețurilor la energie și materii prime, iar războiul creează o presiune suplimentară asupra unor producători din sectorul industrial.
  • Așa cum pandemia a grăbit digitalizarea, criza energetică va grăbi tranziția către producerea și utilizarea energiei regenerabile.
  • Este bine ca intermedierea financiară să încorporeze un oarecare grad de anticiclicitate.

Traversăm o perioadă complicată, la finalul unei pandemii și la începutul unui război, care afectează economia și afacerile. Care sunt așteptările dvs. în privința economiei locale pentru acest an? Cum credeți că vor afecta aceste evoluții industria bancară?

S.O.: Cu toată incertitudinea ce planează asupra impactului pe care războiul îl va avea asupra creșterii economice, estimăm că economia are capacitatea să crească și anul acesta, dar într-un ritm mai lent decât anul trecut. Motoarele de creștere ar fi: implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu accesarea fondurilor europene alocate, ridicarea restricțiilor impuse de pandemie în ultimii doi ani și creditarea economiei. Este un semn bun faptul că jaloanele și țintele prevăzute în cadrul PNRR pentru primul trimestru au fost îndeplinite. Totodată, sistemul bancar este solid, bine capitalizat și lichid și va continua să sprijine economia, cum a făcut-o și în pandemie.

Pe de altă parte, așteptările sunt ca inflația să fie ridicată, ceea ce va afecta puterea de cumpărare a consumatorilor. Iar creșterea dobânzilor ca modalitate de ancorare a așteptărilor inflaționiste va pune o presiune suplimentară pe debitori. 

În acest context care credeți că ar putea fi principala oportunitate pentru creșterea companiei dvs, în acest an, dar care ar fi cel mai mare risc?

S.O.: Vedem oportunități în zona creditării companiilor prin programele de garanții guvernamentale deja consacrate și a celor nou lansate în acest an, a creditării achizițiilor de locuință și în continuarea procesului de transformare digitală.

În România se menține nevoia de locuințe, fie că vorbim despre cei care își cumpără prima casă, fie despre cei care doresc o calitate mai ridicată a condițiilor de locuit prin creșterea dimensiunii spațiului pe care îl au la dispoziție sau prin îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței. Suntem țara europeană cu cea mai mare pondere a populației care trăiește în locuințe supraaglomerate, iar în contextul creșterii prețurilor energiei, eficiența energetică va deveni un obiectiv prioritar pentru majoritatea gospodăriilor populației.

Provocările sunt legate de creșterea prețurilor la energie și materii prime, iar războiul creează o presiune suplimentară asupra unor producători din sectorul industrial (Rusia deține 20% din exportul global de vanadiu, cobalt, paladiu – metale folosite la producerea imprimantelor 3D, a dronelor, în robotică sau la producerea semiconductorilor).

Cum ar trebui să-și adapteze băncile strategiile de business la noile condiții de piață? 

S.O.: Așa cum pandemia a grăbit digitalizarea, criza energetică va grăbi tranziția către producerea și utilizarea energiei regenerabile. Atât la nivelul gospodăriilor populației, cât și la nivelul companiilor, preocuparea va fi reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon asociate, iar băncile vor finanța acest proces.

De când aveți rolul executiv, care este lecția cu cea mai mare semnificație pe care ați învățat-o și pe care ați vrea să le-o transmiteți altor lideri de companii?

S.O.: În perioadele cu grad mare de incertitudine și impredictibilitate se navighează ca în vreme de ceață și vizibilitate redusă – cu atenție sporită la poziționare, dar și la direcția și viteza de deplasare, pentru a ajunge în siguranță la destinație.

Mersul economiei este ciclic, cu expansiuni și recesiuni, iar pentru ca o afacere să prospere este nevoie ca acumulările din perioadele de creștere să depășească pierderile din perioadele de recesiune. Este important ca deciziile pentru finanțările care se întind pe mai mulți ani să țină cont de ciclicitatea economică, astfel încât atât optimismul din perioadele de boom, care tinde să subevalueze riscurile, cât și pesimismul din perioadele de criză, care tinde să supradimensioneze riscurile, să fie moderate. Cu alte cuvinte, este bine ca intermedierea financiară să încorporeze un oarecare grad de anticiclicitate, pentru ca evoluția economică să poată fi mai lină în ciuda diverselor șocuri care îi afectează parcursul.

Sergiu Oprescu are o vastă experiență pe piețele bancare și de capital din România, cu o carieră de peste 28 de ani în sectorul financiar. Acesta deține o Diplomă de Master în Inginerie Aerospaţială cu specializarea în Avionică de la Facultatea de Aeronautică, Universitatea Politehnică din București, obținând între timp o diplomă postuniversitară în domeniul financiar de la Universitatea din Colorado și a urmat numeroase studii de programe executive la Harvard Business School (HBS Alumni PPL promoția 2019) și London Business School (LBS Alumni). 

S-a alăturat băncii Alpha Bank România în 1994 și a deținut mai multe funcții de conducere înainte să fie numit Președinte Executiv în anul 2007. A activat în calitate de Președinte al Bursei de Valori București între anii 2000 și 2006 si ca Președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor intre anii 2015 și 2021. Este Membru al Comitetului Executiv în cadrul Federației Europene a Creditului Ipotecar – European Mortgage Federation. 

În 2019 a fost numit Director General al Rețelei Internaționale a Grupului Alpha Bank și membru al Comitetului Executiv al Grupului, supervizând activitatea internațională a băncii Alpha in Cipru, România, Albania, Marea Britanie și Luxemburg.

Share
Share
Share