De peste un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În acest an, raportul va fi lansat public pe 29 martie.
Pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a viziunii unor lideri de afaceri din România, am realizat în cadrul raportului o serie de interviuri pentru rubrica ”Inside the mind of the CEO” cu: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, Julien Munch, CEO Carrefour, Raffel Volker, CEO E.ON România, Sergiu Manea, CEO BCR, Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale și Călin Costinaș, Deputy CEO Profi Rom Food.
Ce măsuri ați luat sau vă pregătiți să luați pentru a face față provocărilor/riscurilor care amenință economia globală și locală?
Julien Munch, CEO Carrefour Romania: Este esențial să rămânem permanent conectați la domeniul nostru de activitate, la realitatea vieții de zi cu zi. Trebuie să știm cum să receptăm și semnalele care nu sunt încă prinse în realitatea statistică. Când facem acest efort, avem capacitatea de a anticipa mai bine și, prin urmare, de a ne pregăti mai bine, nu doar pentru a face față riscurilor, ci și a le transforma în oportunități reale. Această obsesie de a fi conectat cu domeniul tău trebuie să pătrundă în întreaga companie, trebuie să fie încorporată în cultura celor care fac parte din ea. Astfel ne dezvoltăm la Carrefour.
În industria noastră, fiecare client este diferit și fiecare client așteaptă ca noi să îi satisfacem nevoile specifice și să îi oferim tot ce este mai bun în fiecare zi. De mai bine de un an, ne confruntăm cu o inflație foarte mare, iar tot ceea ce am făcut în această perioadă dificilă s-a bazat pe imperativul satisfacției clienților, fără să împărtășim vreodată constrângerile noastre cu clienții noștri, cum ar fi cele de aprovizionare sau de energie, de exemplu. Ne definim ca un retailer centrat pe client, protejând puterea de cumpărare a clienților prin diverse măsuri și avem politici comerciale extrem de granulare care permit îmbunătățirea continuă a competitivității.
Abordarea noastră omnichannel ne oferă flexibilitatea de a aborda crizele și de a răspunde așteptărilor consumatorilor, cu un impact direct asupra creșterii noastre. Aceasta se află în centrul modelului nostru de afaceri, oferindu-ne instrumentele pentru a acoperi toate formatele și avem capacitatea de a anticipa și de a face față oricărei schimbări în comportamentul consumatorilor. Anticiparea înseamnă, de asemenea, adaptarea la schimbările continue din industrie, cum ar fi contextul inflaționist post-pandemic, izbucnirea războiului. Avem o abordare proactivă, iar modelul nostru de afaceri ne pregătește pentru incertitudine.
În contextul economic în care ne aflăm și care va continua și în perioada următoare, pentru a rămâne un jucător de top în sectorul său de activitate și în special pentru sectorul alimentar și nealimentar cu amănuntul, este necesar să menținem trei direcții puternice:
1) Comunitățile sunt viitorul. Înțelegem foarte bine importanța comunităților din jurul nostru, din punct de vedere comercial, profund ancorate în a face bine la cumpărături cu aplicația noastră de loialitate Act for Good – care după 2 ani numără 1,5 milioane de utilizatori responsabili, care au generat 300.000 de donații în aplicație – strategiei noastre de CSR, adăugând valoare extinsă prin proiectele ONG-urilor partenere.
2) Lupta pentru puterea de cumpărare a consumatorilor fără a face compromisuri la calitate. Consumatorii români nu vor să aleagă între prețul corect și produsul potrivit, trebuie să le oferim pe amândouă în același timp; acesta este întregul scop al unei strategii pe termen lung precum Act for Food. Este viziunea care ne permite să rămânem atractivi astăzi. Pilonii planului Carrefour 2022 ne permit să oferim clienților soluții pentru a aborda presiunea asupra puterii de cumpărare, menținând în același timp cursul tranziției alimentare pentru toți.
3) În fine, pe plan intern, într-o perioadă sensibilă precum cea de astăzi, companiile care mențin o disciplină financiară strictă asupra costurilor și rămân exigente în ceea ce privește analiza investițiilor lor sunt cele care pot privi viitorul cu mai multă liniște.
Ce vă motivează să vă păstrați optimismul pentru viitorul companiei voastre și pentru evoluția economiei locale în următorii ani?
Julien Munch, CEO Carrefour Romania: România este o țară incredibil de agilă. Nimic nu pare imposibil; oamenii sunt creativi și foarte serioși în același timp. Forța și angajamentul echipelor noastre ne oferă încredere și optimism pentru perioada următoare. Sunt foarte încrezător în capacitatea noastră de a crește și de a aduce mai mult clienților noștri. Carrefour se află într-o poziție puternică de a aborda crizele și de a-și crește leadership-ul, iar cel mai ambițios plan al nostru în 2023 este să creștem și mai mult și să continuăm să ne surprindem pozitiv clienții.
Carrefour a demonstrat puterea modelului său oferind o performanță remarcabilă în 2022, într-un mediu inflaționist fără precedent, conform rezultatelor financiare. Grupul și-a atins toate obiectivele operaționale, iar pentru 2023, anticipăm creștere. Îmbrățișăm inovația, deoarece privim online-ul nu doar ca pe un canal, ci ca pe baza creșterii noastre și a modelului nostru de creare de valoare.
Dincolo de rezultatele foarte bune în acest context solicitant, sunt deosebit de încântat de două realizări: în primul rând, să văd angajații Carrefour România că se dezvoltă individual și colectiv prin programele noastre interne de formare și, în al doilea rând, să văd rezultatele tuturor parteneriatelor strategice pe care le avem cu firme românești precum 5 to go sau Cărturești și cu mulți producători individuali sau cooperativi. Împreună cu echipa de management suntem deosebit de mândri de dezvoltarea talentului intern și sprijinirea antreprenorilor din România.
Sunt convins că România are potențial economic. România crește în regiune, antreprenoriatul înflorește, este loc pentru investitori. Întrucât suntem parteneri cu afaceri din România, putem experimenta direct efervescența și creativitatea acestora. Cu toate acestea, văd trei condiții importante pentru a susține în continuare creșterea țării și pentru a continua să acordăm încredere investitorilor privați. În primul rând, predictibilitatea și o anumită stabilitate legislativă și fiscală pe termen mediu; în al doilea rând, investițiile continue în infrastructurile majore ale țării și, în al treilea rând, un subiect care este puțin menționat astăzi, dar care este totuși vital, cel al demografiei și al dinamicii ei. Acestea sunt, desigur, și chestiuni europene, dar cred că de ele va depinde parțial creșterea în continuare a României.
Privind la echipa Carrefour România, la furnizorii noștri, la partenerii noștri de afaceri și la potențialul pieței, am destule motive să rămân optimist și să cred într-o viitoare evoluție solidă pentru această țară.