De peste un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În acest an, raportul va fi lansat public pe 29 martie.
Pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a viziunii unor lideri de afaceri din România, am realizat în cadrul raportului o serie de interviuri pentru rubrica ”Inside the mind of the CEO” cu: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, Julien Munch, CEO Carrefour, Raffel Volker, CEO E.ON România, Sergiu Manea, CEO BCR, Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale și Călin Costinaș, Deputy CEO Profi Rom Food.
Ce măsuri ați luat sau vă pregătiți să luați pentru a face față provocărilor/riscurilor care amenință economia globală și locală?
Mr. Volker Raffel, CEO E.ON Romania: Ne aflăm într-un context foarte volatil, cu crize multiple, iar într-un mediu atât de impredictibil, cheia este să ne păstrăm încrederea și să continuăm să investim pentru a fi pregătiți indiferent de scenariu.
Criza energetică ne-a arătat încă o dată cât de vital este acest sector pentru economie. Sunt necesare investiții substanțiale pentru a asigura securitatea energetică și pentru a transforma sectorul într-unul durabil. Rețelele de distribuție, atât cele de gaz, cât și cele de electricitate, au nevoie de investiții de miliarde de euro până în 2030 pentru a le ridica nivelul de performanță și adecvare la standardele Green Deal și Fit for 55.
Din această perspectivă, sursele de energie regenerabilă sunt esențiale. Acestea reprezintă cea mai ieftină și cea mai curată formă de energie disponibilă. Dar utilizarea lor depinde de rețelele de distribuție capabile să preia energia produsă și să asigure parametrii de calitate ceruți de industrie și de consumatorii casnici.
Deoarece toate aceste noi surse de energie regenerabilă trebuie conectate la rețele, este necesară îmbunătățirea acestora, având în vedere creșterea exponențială a numărului celor interesați să devină prosumatori sau să dezvolte capacități de producție de energie.
Având în vedere că toate aceste noi surse de energie regenerabilă trebuie conectate la rețele, este necesară îmbunătățirea acestora, având în vedere creșterea exponențială a numărului celor interesați să devină prosumatori sau să dezvolte capacități de producție de energie.
Prioritățile de investiții sunt direcționate, de asemenea, către înlocuirea vechilor rețele din anii ’70, dar și a infrastructurii din anii ’90, care a fost construită, din păcate, nu întotdeauna la cea mai bună calitate. În același timp, Delgaz Grid va trebui să investească și mai mult în soluții de securitate cibernetică, în tehnologie, în IT, în proiecte pe bază de hidrogen, dar și în extinderi de rețele și în conectarea de noi consumatori.
Acesta este principalul nostru obiectiv la E.ON. Am investit 2,1 miliarde de euro de când am intrat pe piața românească și avem în plan să mai investim încă 2,2 miliarde de euro până în 2030, mai exact 700 de milioane de euro din fonduri europene, la care se vor adăuga aproximativ 1,5 miliarde de euro din surse proprii.
Pentru acest an, am bugetat un plan de investiții record, de peste 185 de milioane de euro (920 de milioane de lei), din surse proprii și din fonduri europene, cu 36% mai mult decât anul trecut. Aceste investiții sunt cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea noastră pe piața românească, ridicând astfel totalul investițiilor în rețele la aproximativ 1,6 miliarde de euro. În același timp, ne-am menținut angajamentele și am realizat investiții din surse proprii în valoare de aproximativ 265 milioane de euro (aprox. 1,3 miliarde de lei) în 2021 și 2022, ani de criză, cu prețul unor eforturi semnificative.
Este foarte important să înțelegem că rețelele de distribuție reprezintă coloana vertebrală pentru toate aceste dezvoltări și evoluții. Iar tarifele de distribuție sunt un element cheie pentru stimularea investițiilor care, pe lângă beneficiile directe aduse consumatorilor, au un efect multiplicator în economia țării. În acest context, este vitală revenirea la normalitate și aplicarea corectă și la timp a legislației în vigoare care stabilește tarifele pentru activitățile de distribuție a gazelor și energiei electrice.
Ce vă motivează să vă păstrați optimismul pentru viitorul companiei voastre și pentru evoluția economiei locale în următorii ani?
Mr. Volker Raffel, CEO E.ON Romania: M-am întors în România în 2021 și am fost uimit să văd cât de mult s-a dezvoltat țara de-a lungul anilor. Produsul Intern Brut a crescut anul trecut peste așteptări, iar această performanță este cu atât mai remarcabilă cu cât a fost obținută într-un context economic dificil. Atragerea de fonduri și investiții europene s-a dovedit a fi esențială pentru această dezvoltare.
Sunt foarte încrezător în potențialul de dezvoltare a României și de aceea trebuie să ne continuăm planurile de investiții. România are nevoie de aceste investiții pentru a ieși din criză. Este singurul răspuns pe care trebuie să-l dăm acum.
Din punct de vedere energetic, România are un punct de plecare excelent, fiind dependentă în proporție de doar 10% de importurile de gaze sau de electricitate. Potențialul de investiții în capacități de producție de energie eoliană, solară etc. este foarte bun, iar noi vedem deja un interes crescut din partea investitorilor. România ar putea, de pildă, să urmeze exemplul țărilor iberice: să atragă investitori care caută locuri pentru a produce energie ieftină pentru piața europeană.
Ne propunem să jucăm un rol cheie în tranziția către energia verde, cu accent pe eficiența energetică. În noiembrie 2021, ne-am actualizat strategia și am stabilit trei priorități pe care să ne concentrăm în următorii ani: sustenabilitate, digitalizare și creștere.
Sustenabilitatea înseamnă, în primul rând, economisirea resurselor, iar în contextul crizei energetice, acest principiu încurajează consumul eficient de resurse și energie. Eficiența energetică, investițiile în energie verde și tranziția energetică sunt măsuri pe care trebuie să le luăm. Trebuie redusă risipa de energie. De aceea, ne-am asumat rolul de a informa clienții cu privire la utilizarea eficientă a resurselor energetice, pentru că fiecare gest, oricât de mic, poate duce la rezultate considerabile în timp. A nu risipi energie trebuie să devină parte din viața noastră de zi cu zi.
Anticipând această schimbare majoră în sistemul energetic, ne-am concentrat pe soluții eficiente din punct de vedere energetic pentru clienți și am demarat în urmă cu câțiva ani un amplu proces de modernizare a distribuției de energie electrică, pentru a putea prelua energie din surse regenerabile de la prosumatori. Acesta este, de asemenea, nucleul strategiei noastre de ani de zile, iar acum se confirmă mai mult ca niciodată, ceea ce mă face să fiu încrezător în viitorul nostru în România.