Principalele efecte pe termen scurt ale pandemiei COVID-19 pe piața de M&A au fost retragerea unor oferte sau amânarea încheierii unor tranzacții, însă impactul pe termen lung rămâne încă incert. Organizațiile vor acționa prudent și rezervat în ceea ce privește investițiile în M&A până când situația va începe să se normalizeze.
Totuși, pentru companiile care și-au construit o poziție financiară sănătoasă în perioada de boom economic din ultimii ani, evaluările în scădere din această perioadă creează oportunități de a realiza tranzacții care creează valoare pe termen lung. De altfel, analizele realizate de PwC arată că tranzacțiile efectuate în perioadele economice grele creează valoare pentru cei care le realizează, dar și pentru companiile respective. Din acest punct de vedere, tehnologia este sectorul care s-a evidențiat cel mai mult în această perioadă.
Cererea de produse și servicii necesare lucrului de acasă, platformele de videoconferințe, VPN, partajare de fișiere sau semnătură digitală a crescut semnificativ. Sunt și alte zone conexe unde vedem creșteri importante – cererea de drone, imprimante 3D și soluții de inteligență artificială. Multe companii fac în această perioadă investiții, cele mai multe neprogramate, în infrastructura IT, de la laptop-uri la capacitate de stocare și soluții software dedicate. Chiar dacă aceste investiții sunt realizate pentru a răspunde unei nevoi de moment, pot genera pe termen mediu o creștere a gradului de digitalizare a fiecărei companii.
În acest context, inovația este foarte importantă și companiile antreprenoriale din domeniul IT se pot reinventa și pot atrage finanțări și parteneri care să aducă infuzii de capital și know-how astfel încât să dezvolte noi produse și servicii.
Spre exemplu, criza produsă de COVID-19 a accelerat investițiile în telemedicină, care poate reprezenta cea mai bună modalitate de eficientizare a serviciilor medicale în viitor. De asemenea, platformele de e-learning lansate de antreprenori români înregistrează zeci de mii de utilizatori zilnic, iar soluțiile de autentificare și înrolare pe platforme digitale dezvoltate local se impun ca standarde internaționale.
Companiile de tehnologie pot fi țintă de achiziție pentru jucători din toate sectoarele de activitate, ale căror produse și servicii pot fi îmbunătățite cu ajutorul tehnologiilor inovatoare.
În ceea ce privește apetitul companiilor, potrivit unui studiu realizat de PwC în SUA, impactul COVID asupra strategiilor de fuziuni și achiziții este diferit. Majoritatea liderilor financiari chestionați încă evaluează dacă își schimbă sau nu abordarea. Cu toate acestea, 13% raportează un apetit din ce în ce mai mare pentru M&A, ceea ce indică faptul că unii lideri privesc cu optimism viitorul și evaluează întreprinderile și activele care au operațiuni subiacente sănătoase și sunt acum accesibile.