Digital Tehnologie, Media & Telecom

Cum a devenit directorul responsabil de gestionarea datelor (CDO) un rol cheie pentru companii: În ultimii 2 ani numărul CDO la nivel global s-a dublat

În condițiile în care volumele de date la nivel mondial sunt într-o creștere susținută, doar 21% din cele mai importante 2.500 de companii listate globale au desemnat un director care să gestioneze utilizarea și guvernanța datelor (Chief Data Officers - CDOs), reiese din studiul realizat de Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC. Totodată, trei din cinci CDO sunt acum membri ai managementului executiv și au rolul de a supraveghea datele la nivel de companie. Cu toate că numărul directorilor responsabili cu administrarea datelor este încă unul redus, în ultimii doi ani s-a observat o tendință rapidă de creștere. Din 2016, numirile în aceste roluri au crescut în medie cu aproximativ 50% în fiecare an. Așadar, 255 de CDO, aproape jumătate dintre directorii identificați, au fost numiți în 2019 și 2020. 

Linkedin Radu Bădiceanu

În condițiile în care volumele de date la nivel mondial sunt într-o creștere susținută, doar 21% din cele mai importante 2.500 de companii listate globale au desemnat un director care să gestioneze utilizarea și guvernanța datelor (Chief Data Officers – CDOs), reiese din studiul realizat de Strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC. Totodată, trei din cinci CDO sunt acum membri ai managementului executiv și au rolul de a supraveghea datele la nivel de companie. Cu toate că numărul directorilor responsabili cu administrarea datelor este încă unul redus, în ultimii doi ani s-a observat o tendință rapidă de creștere. Din 2016, numirile în aceste roluri au crescut în medie cu aproximativ 50% în fiecare an. Așadar, 255 de CDO, aproape jumătate dintre directorii identificați, au fost numiți în 2019 și 2020. 

În ultimii ani, volumul datelor disponibile pentru companii a crescut și de aceea consiliile de administrație și directorii generali au înființat acest nou rol de conducere care să aibă în fișa postului administrarea datelor. În contextul pandemiei Covid-19, întrebarea este dacă tendința de creștere a posturilor de CDO va continua sau se va diminua în următorii ani. Dacă rata de creștere va fi menținută, aproape jumătate din toate cele 2.500 de companii, incluse în actualul studiu, ar putea avea un CDO până în 2025.

Cele cinci domenii care au cele mai multe  roluri de CDO, conform respondenților, sunt Asigurări (46% dintre respondenți au CDO), Bănci (42%) Media și Divertisment (40%), Retail (29%) și IT și Tehnologie (28%). O altă observație este că posturile de CDO se regăsesc, cu preponderență, în companii cu peste 10.000 de angajați și cu vânzări anuale de peste 5 miliarde de dolari, ceea ce sugerează faptul că în companiile mari există o nevoie mai mare pentru acest rol, față de organizațiile mai mici, întrucât primele generează și consumă mai multe date. Totuși, pe de altă parte, în condițiile economiei globale dar și a ritmului de creștere a datelor (previziunile aratand că până în 2025 se va ajunge la un volum de date de 145 de mii de miliarde de gigabiți, conform Statista) nevoia de a avea un asemenea rol va crește foarte mult în cadrul companiilor din toate industriile.

Studiul mai arată că 65% dintre companii sunt mai preocupate în prezent de gestionarea datelor, cel puțin la nivel de discurs, față de acum 5 ani, însă abordarea este mai degrabă defensivă, decât inovatoare.

Majoritatea companiilor s-au adaptat la această realitate mai greu decât anticipaseră, în special atunci când au introdus aplicații de inteligență artificială (AI). Studiul mai arată că organizațiile care vor să obțină beneficii pe termen lung din această transformare trebuie să înțeleagă, să proceseze și să gestioneze datele și algoritmii într-un mod inteligent și eficient. 

Deschiderea pentru noile tehnologii este importantă, inclusiv în România, dacă avem în vedere că aproape jumătate dintre liderii de afaceri, intervievați în cadrul PwC CEO Survey în 2021, spun că intenționează să-și sporească investițiile în transformarea digitală cu 10% sau mai mult în următorii trei ani. În România, majoritatea (85%) directorilor generali planifică creşteri ale investiţiilor în transformarea digitală, în următorii trei ani, segment care a urcat pe primul loc în topul domeniilor pentru care executivii vor aloca mai multe fonduri.

Studiul mai arată că rolul de Chief Data Officers este foarte important pentru o organizație deoarece el menține în atenția Consiliului de Administrație strategia de management a datelor și susține planurile de dezvoltare ale companiei. Postul de CDO este unul cheie în interiorul unei companii fiind implicat în mai multe departamente precum: Business Intelligence, Analytics și Machine Learning. Mai mult, este responsabil de calitatea datelor deținute, stabilește politicile, procedurile și conformitatea cu reglementările și legile în vigoare.  

Share
Share
Share