Servicii Financiare

Listările noi de acțiuni de pe piețele europene au continuat într-un ritm scăzut în trimestrul al treilea, față de vârfurile din 2020 și 2021. Hidroelectrica rămâne cel mai mare IPO

Pe parcursul ultimilor ani, digitalizarea și noile tehnologii informaționale au crescut cu pași rapizi. Atât companiile cât și autoritățile fiscale trebuie să se adapteze noului context. Un prim demers de reglementare cu impact semnificativ din perspectiva implicațiilor fiscale pentru Statele Membre ale UE este adoptarea directivei privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni în Uniunea Europeană (Pilonul II).

Listările noi de acțiuni (IPO – Oferta Publică Inițială) pe piețele de capital europene au continuat să înregistreze un ritm scăzut în trimestrul al treilea din acest an față de vârfurile din 2020 și 2021, dar s-au situat peste trimestrele anterioare, cu 33 de IPO-uri încheiate și o valoare totală de 4,6 miliarde de euro, arată raportul IPO Watch Europe Q3 2023, publicat de PwC. Una dintre listările noi de remarcat în această perioadă este cea a Hidroelectrica, cea mai mare atât de pe piața din România, cât și de pe piața europeană, urmată de două listări de acțiuni pe bursa din Germania, respectiv IPO-ul de 813 milioane de euro al Schott Pharma și cel de 605 milioane de euro al Thyssenkrupp Nucera. 

IPO-ul Hidrolectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piața Reglementată a BVB și a atras în total circa 1,9 miliarde euro pentru 19,94% din acțiuni, devenind cea mai mare companie românească listată la BVB din punct de vedere al capitalizării.

După listarea Hidroelectrica, singurul eveniment notabil care a avut loc la BVB a fost debutul din 25 septembrie 2023 al companiei românești de IT AROBS Transilvania Software pe piața reglementată (sub simbolul bursier AROBS), ca urmare a transferului de pe piața AeRO.

Chiar dacă listările noi de acțiuni în Europa au rămas în general la un nivel scăzut în acest trimestru, cele câteva tranzacții notabile încheiate au reanimat piața IPO. 

Rezultatele de după listările inițiale vor fi urmărite îndeaproape, acestea putând conduce și la o creștere a interesului pentru piața de IPO-uri. Pe măsură ce ne apropiem de anul 2024, companiile vor dedica mai mult timp pregătirilor pentru potențialele listări de acțiuni, concentrându-se în special pe integrarea strategiei ESG, pe consolidarea măsurilor de evaluare și control a riscurilor și pe îmbunătățirea guvernanței corporative, înainte de a decide când și unde să facă listarea. Mediul macroeconomic va continua să influențeze rezultatele piețelor globale de listări inițiale de acțiuni, stabilitatea fiind un factor care s-ar putea dovedi benefic în anul 2024 și pentru piața IPO. 

Piața de oferte secundare de acțiuni a înregistrat performanțe bune, volumul și încasările pentru anul curent depășindu-le pe cele din 2022, ceea ce demonstrează încrederea investitorilor în companiile cu stabilitate ridicată și este un bun semnal de redresare a pieței IPO.

Trimestrul al treilea din 2023 la nivel global

Activitatea globală de IPO în trimestrul al treilea din 2023 a totalizat 284 de listări în valoare de 33,8 miliarde dolari, comparativ cu 291 IPO și 46,6 miliarde dolari în aceeași perioadă din 2022. 

Piața IPO din SUA a arătat semne de revigorare în al treilea trimestru din 2023 și un apetit crescut al investitorilor pentru listările noi. În septembrie, trei mari companii de tehnologie au fost listate  în SUA, inclusiv IPO-ul de 5,2 miliarde USD a Arm pe Nasdaq. În același timp, China continentală este în continuare liderul acestei piețe, deținând  puțin sub 35% din total venituri atrase din listările noi de acțiuni în acest trimestru.  În Orientul Mijlociu activitatea de pe piața IPO a rămas robustă, susținută de valul de privatizări care a alimentat impulsul de tranzacționare în ultima perioadă. 

Privind în perspectivă, redresarea listărilor noi ar putea depinde de cât de bine performează IPO-urile mari pe termen mediu. De asemenea, stabilizarea mediului macroeconomic va sprijini redresarea piețelor IPO, cel mai probabil din a doua jumătate a anului viitor.

Share
Share
Share