Servicii Financiare

Business Insights with PwC. Şocul pandemiei în sistemul bancar: Criza nu se resimte încă, dar cum arată viitorul?

După mai multe zile de suspans în care mediul de afaceri a așteptat cu maxim interes decizia guvernului privind prelungirea facilităților fiscale după data de 25 octombrie - când expirau câteva dintre cele mai importante măsuri prevăzute de pachetele legislative succesive anterioare din perioada pandemică -, a fost în fine publicată la începutul acestei săptămâni OUG nr.181/2020. Vom evidenția în acest articol cele mai importante aspecte pe care contribuabilii ar trebui să le aibă în vedere din perspectivă strategică în privința aplicării acestui act normativ în corelație cu altele esențiale relevante în această perioadă, în special, cu OUG nr.69/2020 referitoare la amnistia fiscală, fără a relua aspectele noii reglementări ale cărei prevederi au fost reproduse deja ca atare în media.

Criza cauzată de COVID-19 a surprins băncile în o postură mai bună faţă de criza financiară anterioară din 2008 – 2009, cu o capitalizare mai bună şi o lichiditate mai bună, afirmă Diana Coroabă şi Ana-Maria Butucaru, parteneri în cadrul PwC România.

”Faţă de criza financiară anterioară, criza cauzată de COVID a surprins băncile în o postură mai bună, cu o capitalizare mai bună şi o lichiditate mai bună. Totuşi, profitabilitatea la iunie 2020 a avut de suferit, în contextul unor costuri mai mari cu riscul de credit. În trimestrul al doilea, activitatea băncilor a avut o stagnare sau o uşoară descreştere pentru că atunci a fost prima dată când am simţit efectele crizei şi au fost primele măsuri luate de guvern. În trimestrul al treilea din 2020, activitatea a crescut la un nivel uneori mai mare chiar decât în aceeaşi perioadă a anului anterior”, a declarat Ana-Maria Butucaru în cadrul emisiunii Business Insights with PwC.

Share
Share
Share