Tax & Legal

Prețuri de transfer: Din culisele inspecțiilor fiscale II

Anul 2020 va rămâne în memorie ca o perioadă plină de incertitudini, dublată de accentuarea nevoii de reinventare a vechilor practici. Nici inspecțiile fiscale în aria prețurilor de transfer nu fac excepție. Dacă până nu demult, simpla pregătire a analizelor de piață din dosarul prețurilor de transfer era cea mai importantă provocare, experiența ultimelor inspecții ne-a arătat că cel mai mare impact îl poate avea, în realitate, modul în care se prezintă și susțin aceste analize.

Anul 2020 va rămâne în memorie ca o perioadă plină de incertitudini, dublată de accentuarea nevoii de reinventare a vechilor practici. Nici inspecțiile fiscale în aria prețurilor de transfer nu fac excepție.

Dacă până nu demult, simpla pregătire a analizelor de piață din dosarul prețurilor de transfer era cea mai importantă provocare, experiența ultimelor inspecții ne-a arătat că cel mai mare impact îl poate avea, în realitate, modul în care se prezintă și susțin aceste analize.

Gradul crescut de sofisticare a cererilor suplimentare de informații din timpul inspecției a impus nevoia de îmbunătățire a  comunicării cu societățile afiliate pe tema prețurilor de transfer, dar și necesitatea implicării active a personalului operațional local în susținerea inspecției fiscale 

În acest context, inspecțiile din ultimele luni ne-au învățat să fim mai atenți la întrebări precum:

  • Până la ce nivel de detaliu se așteaptă inspectorii să furnizați informații din contabilitatea unui afiliat nerezident?
  • Care sunt cazurile în care o singură analiză de prețuri de transfer s-ar putea să nu fie suficientă? 
  • Sunt inspectorii dispuși să accepte analize de prețuri unitare bazate pe informații publice specifice industriei? Cât de comparabile trebuie să fie acestea totuși cu tranzacția studiată?
  • Când și cum se poate combate argumentul clasic “cantitate mai mare, preț mai mic”?
  • Merită  prezentarea industriei mai multă atenție în susținerea analizelor de preț / profit? 
  • Mai sunt statisticile BNR suficiente pentru analiza împrumuturilor cu părți afiliate?
  • Știați că ajustările de prețuri de transfer pot avea impact asupra impozitului cu reținere la sursă în anumite cazuri? 

Pentru a vă putea împărtăși experiența noastră pe aceste teme, dar și pentru a explora alte abordări recente ale inspectorilor fiscali privind analizele de comparabilitate, vă propunem să participați la evenimentul online dedicat acestor teme care va avea loc pe 24 noiembrie. Înscrierea poate fi făcută accesând acest link, în limita locurilor disponibile pentru acest format.

Share
Share
Share