Digital Workforce

”Cheltuiește” o oră cu folos: Cum alegi cea mai bună variantă ca să-ți dezvolți competențele?

Chiar dacă perioada prin care trecem de câteva luni este plină de incertitudine și reperele nu mai sunt cele cu care ne-am obișnuit, poate fi și un bun moment de reflecție și analiză a tendințelor care se întrevăd pentru a găsi cea mai bună variantă de a ne dezvolta competențele. Acum, mai mult ca oricând, se vorbește de digitalizarea companiilor și de automatizarea proceselor astfel încât angajații să se concentreze cât mai mult pe activități cu valoare adăugată mare și nu pe cele repetitive. Așa că nu încape îndoială că, pentru a ne pregăti pentru o piață a muncii diferită, pentru a rămâne “relevanți” din punct de vedere profesional, trebuie să dezvoltăm repede competențe suplimentare.

Chiar dacă perioada prin care trecem de câteva luni este plină de incertitudine și reperele nu mai sunt cele cu care ne-am obișnuit, poate fi și un bun moment de reflecție și analiză a tendințelor care se întrevăd pentru a găsi cea mai bună variantă de a ne dezvolta competențele.

Acum, mai mult ca oricând, se vorbește de digitalizarea companiilor și de automatizarea proceselor astfel încât angajații să se concentreze cât mai mult pe activități cu valoare adăugată mare și nu pe cele repetitive. Așa că nu încape îndoială că, pentru a ne pregăti pentru o piață a muncii diferită, pentru a rămâne “relevanți” din punct de vedere profesional, trebuie să dezvoltăm repede competențe suplimentare.

Un alt aspect este însă și mai evident. Noile tehnologii ne-au ”invadat” viața nu doar profesională, ci și personală. Iată de ce dezvoltarea competențelor necesare pentru viitor trebuie să înceapă chiar de azi. Competențe digitale nu înseamnă că este necesar să înveți să scrii cod, ci să fii la curent cu cele mai noi tehnologii/aplicații software, să înveți să analizezi date și să devii capabil(ă) să decizi în cunoștința de cauza unde și când să te folosești de tehnologii noi, ca de exemplu RPA sau inteligență artificială.

Cum să începi un program propriu de dezvoltare a competențelor digitale:

  1. Stabilește-ti prioritățile și abonează-te la platformele de învățare online. 
  2. Dedică timp, 30 minute -1 oră în fiecare zi, pentru a afla și experimenta lucruri noi și caută unde poți aplica aceste noi abilități. 
  3. Discută cu colegii și caută moduri de a face lucrurile altfel. Promovează schimbarea în jurul tău și arată-le celorlalți ce soluții ai găsit la problemele cu care te confrunți.

De ce a devenit urgentă dezvoltarea competențelor? Odată cu accelerarea digitalizării, s-a accentuat discrepanţa dintre abilităţile existente ale angajaților şi cele necesare. Anterior pandemiei, un studiu PwC estima că, până în anul 2030, 36% din locurile de muncă deținute de persoane cu studii medii și 44% dintre cele cu studii de bază pot dispărea din cauza automatizării. Deși poate părea înspăimântător, partea bună este că tehnologia este un domeniu care generează deja multe alte locuri de muncă, profesii cu totul noi și oportunități pe măsură. Și cum în continuare se vorbește de o continuare a digitalizării companiilor, fie de stat sau private, de automatizarea proceselor și retehnologizare, nu încape îndoială că trebuie să ne pregătim pentru o piața de muncă diferită, pentru a rămâne “relevanți”.

Ce înseamnă competențe noi?

Deși companiile sunt de cele mai multe ori asociate cu o siglă, un produs sau un serviciu pe care-l vând sau printr-o persoană importantă, spre exemplu Apple este asociată cu Steve Jobs sau iPhone, Tesla cu Elon Musk, iar Microsoft cu Windows sau Bill Gates, realitatea este însă că fiecare dintre acestea este formată din oameni, iar suma competențelor acestora dă măsura valorii companiei.

Tehnologia nu este ceva nou în viața fiecăruia dintre noi: smartphone-ul este omniprezent, de la rețelele de socializare până la plata cumpărăturilor. 

Pentru a profita de întregul potențial al dezvoltării de competențe suplimentare, angajații nu trebuie să se bazeze doar pe compania în care lucrează în ceea ce privește oportunitățile de formare, ci trebuie să își asume inițiative individuale. În aceste vremuri fără precedent, fiecare persoană trebuie să se gândească la modalități inovatoare de a se sprijini pe sine și organizația în care lucrează, în timp ce liderii de afaceri își concentrează atenția asupra continuității afacerii. Prin urmare, angajații pot profita de multiplele resurse online pentru dezvoltare și pentru a se asigura că au abilitățile necesare pentru viitor, crescându-și în același timp potențialul de angajare.

Potrivit unui sondaj realizat anul trecut ”PwC’s Upskilling Hopes and Fears”, 77% dintre cei 22.000 de angajați intervievați la nivel global vor să-și dezvolte abilitățile și să rămână relevanți pe o piață a forței de muncă din ce în ce mai digitală.

Cerințele de transformare digitală și perfecționare pot scoate oamenii în afara zonei lor de confort, dar acest lucru este de așteptat și face parte din procesul de creștere necesar.  Modul în care vom ieși din această perioadă va fi măsurat prin cât de agili vom fi la nivel individual, cât și de grup, cât de mult vom îmbrățișa schimbarea, atât în viața personală, cât și în cea profesională, iar toate acestea nu se pot face fără o ”investiție”. De aceea este nevoie ca oamenii să înțeleagă importanța noilor abilități. 

Share
Share
Share