Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România a scăzut cu 6% anul trecut faţă de 2019, pe fondul incertitudinilor aduse de pandemia COVID-19, arată raportul PwC M&A Outlook, prezentat în cadrul conferinţei ”M&A: Transformare, consolidare, oportunitate. Cum creăm valoare în vremuri incerte?”. Totuşi, dat fiind contextul, valoarea pieţei a rămas la un nivel înalt, de 4,9 miliarde euro, faţă de 5,2 miliarde euro în 2019 şi 5 miliarde euro în 2018. Cea mai mare valoare a pieţei de M&A a fost înregistrată în anul 2007, de 5,8 miliarde euro.
”Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat în 2020, indiferent despre ce subiect am vorbi, cuvântul definitoriu este ”atipic”. Nici piața de M&A nu face excepție. După o perioadă de acalmie, chiar de îngrijorare, la începutul crizei sanitare, activitatea de M&A a devenit mai intensă și chiar efervescentă în ultimul trimestru al anului trecut atât în România, cât și la nivel global. De altfel piața de M&A reflectă evoluția economiei în ansamblu care, pe final de 2020, a avut o creștere neașteptată în România, cea mai mare din UE, de 4,8%. În acest context, 2021 a început sub auspicii bune, cu un optimism moderat”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Liderul departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România. El a precizat că este de așteptat ca revenirea activității M&A de la sfârșitul lui 2020 să continue în 2021, întrucât există bani în piață. Atât investitorii strategici, cât și cei financiari dispun de resurse de capital substanțiale.
Și la nivel regional, evoluția a fost similară cu cea din România. Prezent în conferință, Adam Demusiak, Partener, Lider M&A, PwC Polonia, a arătat că ”anul trecut a avut loc cea mai impresionantă transformare și reconfigurare a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții care a schimbat substanțial piața din Polonia. A fost un grad uriaș de incertitudine în evaluarea companiilor, fără posibilitatea realizării fizice a proceselor de due diligence. Mai mult de jumătate dintre tranzacții au fost încheiate în ultimul trimestru al anului și am observat o polarizare. Pentru unele sectoare investitorii au fost dispuși să plătească mai mult, în schimb în alte sectoare nu au fost cumpărători.”

Numărul tranzacțiilor a fost cu 18% mai mare comparativ cu 2019 în România. Creștere a segmentului „sub 5 milioane euro”
”Partea de volum ne transmite nivelul de interes, de atractivitate al pieței și în România creșterea este de 18%. În primăvară a fost chiar dificil să continuăm activitatea de tranzacții și credem că piața ar fi ajuns la același nivel sau chiar ar fi depășit valoarea din 2019 dacă intervalul respectiv ar fi fost mai bine fructificat”, a arătat Dragoș Atanasiu, Director PwC România.
Sectoarele vedetă ale anului trecut, ținând cont de circumstanțe și de schimbările impulsionate de restricțiile impuse de criza sanitară, au fost IT&C, produse industriale, energie, imobiliare, sănătate și farma.
”Dinamica sectorului de IT&C este graduală, în zona de venture capital este mult interes pentru că ei cunosc fenomenul, își asumă riscul, se creează valoare pentru România. În anii următori ne așteptîm la un număr semnificativ de tranzacții mai mari de capitalizare, recapitalizare sau de vânzare. Și sectorul de real estate și-a demonstrat din nou potențialul petru România ca atractivitate și valoare, iar cel de energie a venit cu un număr mare de tranzacții, fiind în linie cu tendința globală de creștere a interesului pentru energia verde”, a mai spus Atanasiu.
Ca și în anii trecuți, mai mult de 50% din valoarea pieței a fost realizată prin tranzacții care au depășit 100 de milioane euro care au rămas constante ca număr de la an la an.
”În ultimii ani, numărul tranzacțiilor de peste 100 milioane a fost relativ constant (între 11 și 14). În 2020, a existat o tranzacție de peste 1 miliard euro. Este vorba de CEZ care completează topul celor 5 cele mai mari tranzacții din România: Petrom, BCR, Vodafone, Rompetrol. Tot din seria marilor tranzacții, menționăm listarea Elrond (EGLD) în decembrie 2020 pe platforma eToroX, pe care nu am inclus-o însă în studiul de anul trecut, întrucât volumele tranzacționate au crescut mai mult anul acesta. Așadar, 2021 are un început bun”, a spus Anda Rojanschi, Partener D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România.
Piața de M&A a fost influențată atât la nivel de cumpărători, cât și de vânzători, aceștia având așteptări diferite, moduri de evaluare diferite.
”Anul 2009 a fost unul provocator pentru evaluare, dar 2020 l-a depășit, pentru că s-au adunat mulți factori. Am văzut trei provocări anul trecut: prima este legată de evaluarea start-up-urilor, prin diferite analize pe baza tranzacțiilor similare din piață, scoring de produs, experiența managerului, strategii de promovare, de marketing. Al doilea element a fost incertitudinea, iar al treilea este cel legat de impactul noilor cerințe legate de grija pentru mediu, societate, guvernanță, pe care îl iau în considerare tot mai mult de investitori. Multiplii de evaluare sunt o măsură relativă a valorii și e de așteptat să nu se modifice substanțial pe termen lung”, a explicat Sorin Petre, Partener PwC România, subliniind că sectorul energie va atrage multe investiții în acest an.

Piața de M&A din punctul de vedere al vânzătorilor și cumpărătorilor
Evaluarea activelor rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru succesul M&A. Investitorii, prezenți în evenimentul organizat de PwC România, s-au arătat optimiști cu privire la perspectivele pieței de M&A din acest an, toți având în plan încheierea de tranzacții și planuri de dezvoltare a afacerilor din portofoliu. ”În cazul companiilor din tehnologie, evaluările mari și concurența intensă ar putea determina cumpărătorii să adopte o abordare mai agresivă pentru a achiziționa activele dorite. În schimb, evaluările companiilor afectate de COVID-19 sau cu modele de afaceri care nu mai sunt viabile vor fi afectate”, a spus George Ureche, M&A Leader, PwC România.
”Tranzacțiile se vor accelera, vedem din solicitările din piață, din interesul investitorilor care au bani puși deoparte. Companiile antreprenoriale sunt pregătite și cine a trecut printr-o criză este în măsură să adreseze multe provocări. Mulți dintre antreprenori știu ce vor, poate nu sunt pregătiți, dar noi facilităm acest proces, și este nevoie de pregătire. Cu o bună pregatire încheie un deal bun”, a pus Cornelia Bumbăcea, Partener PwC România.
În 2020, echipa integrată a PwC și D&B David și Baias a fost implicată într-un număr semnificativ de tranzacții, printre care vânzarea Te-Rox, preluarea Partner Coffee Service de către Tchibo Coffee Service, achiziția unui pachet de acțiuni la clinicile Dr. Leahu de către fondul Morphosis, achiziția Parcului Fotovoltaic Stăneşti de către Electrica, vânzarea KIWI Finance.
”Credeam ca nu o să mai avem acel exit la care am lucrat în 2019. Pierdusem 80% din contracte în martie, iar în aprilie fabrica era închisă. A fost foarte dificil. În aprilie am primit un e-mail prin care fondul de investiții Holmbergs a zis că sunt interesați de tranzacție. Totul s-a petrecut între aprilie și noiembrie, am avut un due diligence în premieră online, extrem de complex și un audit tehnic și financiar desfășurat în 10.000 de pagini. Te-Rox a fost condusă după reguli de guvernanță corporativă și aș vrea sa transmit un mesaj pentru toate companiile de familie care pe viitor vor un exit sau listare la bursă: că e nevoie de ani de pregătire. Nu este ușor să atragi un fond investiții nordic și sunt mândră că intră în România prin Te-Rox”, a spus Doina Cepalis fondatoarea producătorului de huse şi sisteme de siguranţă pentru scaunele auto pentru copii, Te-Rox Pașcani.
”Noi eram deja în discuții cu fondul de investiții. De la creșterea cu ajutorul băncilor, pasul următor logic era să ne găsim un partener și acest partener nu a stat pe loc din cauza pandemiei. Criza ne-a întărit și ne-a dat un simt al scopului. Proiectul nostru de dezvoltare este pe 25 de ani. Cînd a venit criza ne-a prins capitalizați, după emisiunea de obligațiuni la bursă și am reușit să continuăm să investim la Londra și Iași”, spune Ionuț Leahu, Fondator al clinicilor stomatologice Dr Leahu.
”Pentru noi, mindsetul pentru 2020 a fost never waste a good crisis și nu am stat foarte mult să evaluăm lucrurile și am făcut două tranzacții. A trebuit să reinventăm multe proceduri, să găsim modalități de dinamizare a procesul de M&A. Vom face cel puțin două tranzacții în 2021, cu oportunitatea de a accelera. Suntem într-un due diligence și intrăm într-altul. Businessul nostru este despre a găsi antreprenori foarte deciși, cu ambiție și viziune clară, pentru un parteneriat clar în care putem să creăm valoare”, a spus Andrei Gemeneanu, Managing Partner, Morphosis Capital.
”2020 ne-a prins în mijlocul unor tranzacții și de vânzare și cumpărare, plus portofoliul de care trebuie să ne ocupăm. Am încheiat 2 tranzacții, suntem mai degrabă pe buy în următorii ani și pe creșterea echipei. Credem în oportunitatea oferită de România. Cei mai mulți bani i-am făcut din investițiile pe care le-am făcut în criza în 2020. Un regret este că nu am abordat cu mai mult curaj incertitudinea. Gradul incertitudinii e la fel ca și anul trecut”, a arătat Cornel Marian, Partener, Oresa Ventures.

Tendințe pe piața de M&A
Pentru 2021, așteptările sunt optimiste. ”Am observat multe tranzacții amânate sau suspendate sau unde discuțiile au durat mai mult și am avut și tranzacții mai mari în ultima parte a anului. Vedem o evoluție pozitivă a pieței de M&A în acest an”, a arătat Andreea Bistriceanu, Director PwC România.
România este o oportunitate, consideră Cezar Scarlat, Managing Partner, Sarmis Capital. ”Din acest motiv vom investi 70-80% din fondurile noastre în România. Cred că va mai dura până să apară efectele închiderii economiei de anul trecut, inerția este mare. Oportunități sunt peste tot, deși nu există niciun sector aproape la același nivel cu Europa de Vest. Lucrăm la patru tranzacții și încercăm să încheiem două-trei anul acesta”, a precizat el.
”Vom vedea mai multe consolidări în piață, pentru ca sectoarele se recuperează inegal din criză În ultima perioada în România am vazut pe energie multa agitate și mișcare, in real estate și agricultură, respectiv investiții pe active tangibile”, a adăugat Andreea Mitiriță, Partener PwC România.
Ea a punctat că aspectele fiscale sunt foarte importante în structura tranzacțiilor, printre măsurile din ultima perioadă care influențează M&A fiind introducerea consolidării fiscale.