Inovația tehnologică avansează alert, companiile acumulează volume tot mai mari de informații, iar în paralel, noi tehnologii se dezvoltă pentru transformarea conținutului non-digital în digital.
În acest context, printr-o reglementare adecvată a investițiilor și o strategie adecvată, auditarea automatizată în timp real a fluxurilor de date poate deveni o realitate în viitorul apropiat. În locul testării unui eșantion mic la un moment dat, există potențialul ca, pe termen lung, să aibă loc audituri automatizate.
Deja tehnologiile utilizate de auditori au înregistrat un avans foarte mare în ultimii ani datorită investițiilor semnificative și sunt variate: de la aplicațiile de Robotic Process Automation (RPA) care automatizează procesele simple de audit, până la aplicațiile care folosesc inteligența artificială pentru a analiza balanța contabilă a unui an întreg. Tehnologia este de asemenea folosită pentru a converti datele nestructurate în date structurate, eliminând astfel o barieră care împiedica automatizarea proceselor de audit. De asemenea, noile instrumente de analiză a datelor le permit auditorilor să treacă de la testarea unui eșantion la evaluarea unei întregi categorii de tranzacții, marcând rapid excepțiile și zonele de risc.
Aceste instrumente îi ajută pe auditori să vadă datele în mai multe moduri, de exemplu în funcție de furnizor, de data tranzacției sau de sumă, dându-le astfel mai multe posibilități de a observa tendințe sau nereguli. De asemenea, multe instrumente sunt acum alimentate de învățarea automată (machine learning), astfel încât eficiența lor crește pe măsură ce crește utilizarea. Împreună, aceste inovații au rolul de a transforma radical atât modul în care este livrat auditul, cât și natura auditului în sine.
De exemplu, un mod inedit de a utiliza noile tehnologii în domeniul auditului este cel al dronelor pentru a cuantifica activele fizice deținute de companii. La sfârșitul anului 2018, PwC UK a testat dronele pentru a efectua inventarul stocului de cărbune folosind o dronă. Aparatul a fost folosit pentru a capta peste 300 de imagini ale rezervei de cărbune a uneia dintre ultimele centrale electrice cu combustibil fosil din Marea Britanie. Imaginile au fost utilizate pentru a recrea în cloud rezervele de cărbune pentru a măsura volumul acestora. În acest fel, valoarea cărbunelui a fost apoi calculată cu o precizie de mai mult de 99%. Deși cifra utilizată în raportul de audit final a fost calculată folosind metoda de clasică, experimentul a arătat că tehnologiile emergente pot îmbunătăți calitatea și eficiența auditului.
Deși livrarea auditului în viitor ar putea fi diferită de cea de astăzi, este puțin probabil ca tehnologia și automatizarea completă a fluxului de tranzacții să fie vreodată soluția completă. Așadar, indiferent de ritmul în care va evolua tehnologia, este important să fim conștienți că oamenii vor rămâne elementul principal al auditului.