Features Inside the mind of the CEO

Lăcrămioara Diaconu: Prețurile energiei vor rămâne ridicate în perioada următoare. Vor fi importante durata războiului din Ucraina și întreruperile în lanțul de aprovizionare

De un deceniu, PwC Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În 2022, aproape 150 de executivi au răspuns chestionarului nostru. Sinteza opiniilor lor se va regăsi în raportul PwC România CEO Survey, care va fi lansat public pe 11 mai. O serie de interviuri a fost adăugată raportului din acest an pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a opiniilor executivilor din România.

Inside the mind of the CEO

Lăcrămioara Diaconu
Executive Board Member, CE Oltenia

De un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În 2022, aproape 150 de executivi au răspuns chestionarului. Sinteza opiniilor lor se va regăsi în raportul PwC România CEO Survey, care va fi lansat public pe 11 mai. Câteva perspective asupra raportului din acest an au fost explicate aici de Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România. O serie de interviuri a fost adăugată raportului din 2022 pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a opiniilor executivilor din România. Primele interviuri din această serie au fost acordate de Sergiu Oprescu, Președinte Executiv al Alpha Bank România și Director General al Rețelei Internaționale Alpha Bank, și de Fady Chreih, CEO Regina Maria, care pot fi citite aici și aici.

Lăcrămioara Diaconu, Executive Board Member, CE Oltenia a vorbit în interviul acordat în cadrul raportului PwC CEO Survey despre impactul războiului asupra sectorului energetic, evoluția prețurilor la energie și perspectivele companiei pe care o conduce:

  • Asistăm la cea mai mare creștere de prețuri ale energiei într-un interval de 24 luni de la criza petrolului din 1973. Prețurile sunt așteptate să rămână ridicate în perioada următoare.
  • Poate că evoluția prețului electricității și gazelor avantajează companiile producătoare pe termen scurt, în realitate pe termen mediu și lung impactul nu va fi semnificativ pozitiv datorită creșterii prețului CO2, materiilor prime și serviciilor care contribuie la obținerea fiecărui MWh de electricitate. 
  • CE Oltenia și sectorul de energie din România duc lipsa investițiilor în capacități noi de generare de electricitate.
  • Suntem încrezători că proiectele noi ale CE Oltenia în proiecte fotovoltaice și centrale în ciclu combinat pe baza de gaze naturale (CCGT) au probabilitatea cea mai mare de a fi puse în funcțiune.
  • Cred că vom furniza (pentru Harvard Business School) în curând input pentru următorul case study pentru ceea ce va fi cel mai mare proces de transformare din sectorul de energie din România, cel al CE Oltenia.

Traversăm o perioadă complicată, la finalul unei pandemii și la începutul unui război, care afectează economia și afacerile. Care sunt așteptările dvs. în privința economiei locale pentru acest an? Cum credeți că vor afecta aceste evoluții industria dvs?

L.D.: Trăim într-un mediu global de business din ce în ce mai volatil. Efectele acestei volatilității sunt amplificate datorită suprapunerii crizelor sanitară, energetică și războiului, ceea ce e oarecum elementul de noutate relativ la alte perioade de recesiune. De la nivelele minime de la începutul lui 2020 pana la maximele observate de curand, asistăm la cea mai mare creștere de prețuri ale energiei într-un interval de 24 luni de la criza petrolului din 1973. Prețurile sunt așteptate să rămână ridicate în perioada următoare. Vor fi importante durata războiului din Ucraina și întreruperile în lanțul de aprovizionare pe care le cauzează în această perioadă. Poate că evoluția prețului electricității și gazelor avantajează companiile producătoare pe termen scurt, în realitate pe termen mediu și lung impactul nu va fi semnificativ pozitiv datorită creșterii prețului CO2, materiilor prime și serviciilor care contribuie la obținerea fiecărui MWh de electricitate. 

În acest context care credeți că ar putea fi principala oportunitate pentru creșterea companiei dvs, în acest an, dar care ar fi cel mai mare risc?

L.D.: Deși nu e foarte evident, nu prețurile ridicate la energie constituie principala oportunitate de creștere a companiei. CE Oltenia și sectorul de energie din România duc lipsa investițiilor în capacități noi de generare de electricitate. Cu totul ar fi fost nivelul prețurilor energiei dacă România ar fi investit masiv în reînnoirea capacităților de producere a energiei. Ne bucurăm să fim în pole-position din acest punct de vedere. Suntem încrezători că proiectele noi ale CE Oltenia, de 2000 MW în proiecte fotovoltaice și centrale în ciclu combinat pe baza de gaze naturale (CCGT), sunt proiectele care au probabilitatea cea mai mare de a fi puse în funcțiune, și nu oricum, ci conform planului: în 2024 cei 735 MW în fotovoltaic și în 2026 cei cca 1300 MW în CCGT. Contextul actual, cu întreruperi pe lanțul de aprovizionare precum și creșteri ale prețurilor unor materii prime necesare acestor proiecte ar putea pune presiune pe planul de execuție. Lucrăm la un plan de mitigare a acestor efecte și sunt încrezătoare că vom avea soluții.

CE Oltenia trece printr-un amplu proces de transformare la care dvs aveți o contribuție importantă. Ce le-ați recomanda executivilor din alte companii care încep sau se află în procese similare?

L.D.: De la începutul anului 2020 până în ianuarie 2022, CE Oltenia a parcurs prima etapa a transformării, definirea cadrului și a angajamentelor care au stat la baza obținerii aprobării ajutorului de stat. O etapă decisivă, din care a rezultat Decizia Comisiei Europene care are rolul unui contract până în 2026 dintre aceasta și statul român și care recunoaște un efort de restructurare de circa 4 miliarde de euro, din care ajutorul de stat are o cotă de 2,6 miliarde euro. A fost un drum cu suișuri și coborâșuri: încredere la început de drum din partea organizației și a unor stakeholders culminând cu decizia de investigație a Comisiei Europene în februarie 2021, însă cei care am crezut încă de la început în success am construit încredere cu toți aceștia și am adunat încă și mai mult sprijin care era absolut esențial. Împreună cu consultanții noștri de la PwC, am luat punct cu punct, stakeholder cu stakeholder, zi de zi, timp de mai bine de un an și am construit un ecosistem, lucrând cu autoritățile europene – DG Competition, EIB & Fondul de Modernizare, autoritățile centrale – Ministerele Energiei și Finanțelor, precum și Consiliul Concurenței până la bănci & instituții financiare internaționale și investitori privați. 

Dacă Harvard Business School scria în 2015 un case study despre transformarea OMV Petrom, cred că vom fi în curând gata să le furnizăm input pentru următorul case study pentru ceea ce va fi cel mai mare proces de transformare din sectorul de energie din România, cel al CE Oltenia.

Care este lecția cu cea mai mare semnificație pe care ați învățat-o și pe care ați vrea să le-o transmiteți altor lideri de companii?

L.D.: Defineste-ti clar obiectivele, aliniază-ți resursele și, chiar dacă ai obiective care depind unele de altele într-o referință circulară, lucrează cu key stakeholders pentru a atinge acele obiective. Construiește încredere și toți te vor sprijinii. 

Share
Share
Share